уторак, 21. септембар 2021.

Koju tendu odabrati: ravnu, kupolastu ili vertikalnu?

 


Tende su detalji koji vašem domu ili poslovnom objektu osim praktičnog, dodaju i vizuelni efekat. Ali kako da znate koji je pravi izbor za vas i koju tendu odabrati: ravnu, kupolastu ili vertikalnu? Pored toliko različitih oblika, teško je odlučiti se za onu koja će vam najviše odgovarati. A pored toliko različitih materijala, boja i dezena, možete se zaista naći u nedoumici šta da radite?!


Odakle početi? Pa, od početka…


Dodavanje tende na vaš dom ili poslovni objekat može doneti značajno poboljšanje, kako praktično, tako i vizuelno. Bez obzira da li je postavljate iznad vrata, prozora ili balkona, tenda će povećati energetsku efikasnost smanjenjem sunčeve svetlosti i odsjaja. A možda ćete poželeti da postavite neku tendu i u svoje dvorište, da biste zaštitili svoje ukućane, sebe i baštenski nameštaj od sunca ili slabe kiše.

Upravo zbog toga, možemo zaključiti da postoje tri glavne karakteristike koje bi trebalo uzeti u obzir pri izboru prave tende za vaše potrebe, a to su:

  • vrsta tende koju želite
  • materijal za izradu tende
  • stil tende.


U pogledu vrsta tendi, one mogu biti pokretne i nepokretne. Ako pričamo o materijalima, mogu biti izrađene od akrilnog platna ili PVC folije. A što se tiče stila tendi, one mogu biti ravne (kose ili rolo), kupolaste (ili polukružne) i vertikalne, a sve u skladu sa potrebom. Ali da malo razradimo tu tematiku, slažete se?


Pokretne i nepokretne tende

 

Dakle, postoje pokretne i nepokretne tende, koje dolaze u različitim oblicima. Svaka ova vrsta ima svoje prednosti i nedostatke. Fiksne ili nepokretne tende imaju zavareni okvir koji je trajno pričvršćen za zid. Zbog toga je ova vrsta tendi idealna za manje prostore poput prozora i vrata, jer im nudi potpunu zaštitu od nepovoljnih vremenskih  uslova. Takođe, ove tende su napravljene tako da budu čvrste i dugotrajne.

Za razliku od nepokretnih, postoje pokretne tende koje se takođe pričvršćuju za zid, ali se mogu otvoriti i zatvoriti kako bi vam pružile onoliko zaštite koliko vam je potrebno. Jer, pokretne tende se otvaraju (spuštaju) onda kada vam je to potrebno, da biste se zaštitili od sunca ili kiše, a zatvaraju u slučajevima nevremena, kada ne bi mogle da vas zaštite, a uz to bi vetar mogao da pocepa platno, pa da bude dupla šteta. Mogu se namotavati ručno (uz pomoć kurble), ili uz pomoć motora (daljinskim upravljačem).


Dobro, to su osnovne vrste. A šta je sa materijalima?


 

Kao što rekosmo, platno za tende može biti akrilno ili PVC. Iako vam može delovati da su slične, postoji nekoliko razlika između ove dve vrste platna. Ako izaberete PVC, možete biti sigurni da će izdržati različite vremenske prilike i blokirati UV zrake, a da ipak ostaje malo sunčeve svetlosti. Čišćenje ovih tendi je jednostavno, dovoljno je da je ponekad obrišete. Ono što im je mana je to da PVC platno bledi, ali su izuzetno izdržljive.

Za razliku od njih, pamuk sa akrilnim premazom je tradicionalni materijal za tende jer je jak, izdržljiv i otporan na vodu i plamen. To znači da će vaša tenda biti praktično nepoderiva, a mnoge od njih osim što smanjuju propuštanje svetlosti, imaju i UV zaštitu.

Preostaje vam još samo da odaberete stil svoje tende. A kada znate koja vrsta tkanine ili premaza najbolje odgovara vašoj potrebi, lakše ćete moći da odaberete i stil tende. Zato hajde da se malo pozabavimo stilovima dakle, ravna, kupolasta ili vertikalna?


Ravne, kose ili rolo tende

 

Ove tende spadaju u grupu pokretnih pa se, s obzirom da se namotavaju na osovinu, ponekad nazivaju i rolo-tendama. Vrlo su prilagodljive prostoru, a funkcionišu na principu aluminijumskih ruku, kroz koje je provučen napregnuti nerđajući lanac od inoksa.

Jednostavne su za upotrebu i veoma popularne. Imaju strm nagib, ali su otvorene sa obe strane. Na njihovim krajevima vidi se metalni okvir, tj. ruke, koje je pridržavaju kada je otvorena. S obzirom na to da su pokretne, odlične su za zaštitu od sunca i blage kiše, ali nisu pogodne za vetar i nevreme. Zato ih, kada vremenska prognoza najavljuje nevreme, treba namotati, da biste ih sačuvali. Ako se toga pridržavate, trajaće vam zaista dugo.

Ravne tende imaju široku primenu, kako za privatne stanove i kuće, tako i za sve vrste poslovnih objekata, kako u ugostiteljstvu, tako i u trgovini. Mogu se i brendirati, tako da će vam, osim praktičnog dela, poslužiti i kao dekoracija, a ujedno i reklama.

U svakom slučaju, tende su uvek u modi, a šta mislite zašto?


Kupolaste ili polukružne tende



 

Među svim vrstama tendi, kupolaste ili polukružne su najdekorativnije. I one spadaju u grupu pokretnih, ali za razliku od ravnih, ove zatvaraju i bočne prostore. Sjajne su kao zaštita od sunca i kiše, pa ih zato često možete videti ispred poslovnih objekata, mada nije redak slučaj ni da se montiraju na prozore i balkonska vrata privatnih kuća i stanova.

Konstrukcija im je izrađena od nerđajućih, kvalitetnih, aluminijumskih lučnih komponenti, koje su plastificirane. Komponente su standardno obojene u belo ili crno, mada po potrebi (i želji klijenata) mogu biti i u nekoj drugoj boji, u skladu sa platnom. Mehanizam za pokretanje im je veoma jednostavan. Sastavljene su zglobno, tako da se pokreću uz pomoć kanapa.


Vertikalne tende


Vertikalne tende su idealne kako za velike terase, tako i za male balkone i lođe, a sjajno su rešenje i za izloge i bašte kafića jer pomažu zasenjivanju prostora. Izgledaju veoma moderno, tako da su i vrlo efektan detalj.

Pokreću se tako što se spuštaju ili podižu vertikalno, mada se može napraviti i neki određeni nagib, a sam mehanizam pokretanja je pomoću reduktora (ručno) ili uz pomoć cevastog elektro motora.

Širok je izbor platana za ovu vrstu tendi, tako da osim već pomenutog akrilnog, može se upotrebiti i tzv. screen platno koje stvara prijatniju atmosferu.  Screen platno je rupičasto, što omogućuje bolji protok vazduha i svetla. Zbog toga se često koristi za letnje bašte kafića ili pergole.

Montira se na zid, plafon ili između dva stuba, u zavisnosti od prostora kome su namenjene. Takođe, ova vrsta tendi ima bočne nosače, tako da se osovina za namotavanje platna montira između njih.

Odlična su zaštita od sunca, kiše i ostalih nepovoljnih vremenskih prilika a takođe, i ova vrsta tendi se može brendirati, što je posebna prednost kada su u pitanju lokali ili ulazi u hotele.


Da napomenemo još nešto


Ono što je značajno, posebno kada su u pitanju pokretne tende je to da imaju više mogućnosti upravljanja. Osim ručnog, tu je i upravljanje uz pomoć elektromotora, što znači da se pokreću uz pomoć prekidača ili daljinskog upravljača. Mehanizam može da radi i kombinovano, ručno ili uz pomoć elektromotora.

A po potrebi, može se instalirati i senzor za vetar, što je sjajno rešenje, za one periode kada niste kod kuće, a tenda ostane spuštena. Jer, u tom slučaju, senzor će reagovati i ona će se sama zatvoriti, tako da je vetar neće pocepati, što je značajno olakšanje ukoliko ne provodite mnogo vremena kod kuće.


I za kraj…

 


Nadamo se da smo uspeli da razjasnimo kakva je koja vrsta tendi i šta sve one mogu. Za koju ćete se odlučiti, zavisi samo od vas i potrebe prostora koji želite da zatvorite ili zaštitite na ovaj način, dakle tendom. A ako ste u nedoumici, uvek se možete osloniti na pomoć stručnih radnika firme koja se bavi njihovom prodajom i montažom, da vam predloži i preporuči idelanu za prostor kome je namenjena.

A kakva su vaša iskustva s tendama? Podelite ih sa nama u komentarima.

 

Autorski tekst: Jelena Todorović

Izvor: Firme iz Srbije

Нема коментара:

Постави коментар