среда, 24. новембар 2021.

10 SAVETA ZA PREMEŠTANJE TEŠKIH KOMADA NAMEŠTAJA

 Premeštanje teških komada nameštaja zna da bude ponekad veoma komplikovano i teško. Ukoliko nije izvedeno kako treba, gubi se previše snage, vreme, živci, zna da dođe i do neželjenih povreda, a postoji i rizik da se oštećenja stvari koje se preseljavaju. Predstavićemo vam nekoliko jednostavnih tehnika  kako da lakše premestite teške stvari, a ne povredite vaša leđa i ne oštetite vaš nameštaj. 


1. Nabavite dasku sa točkičima


Prvo nepisano pravilo je kad god je moguće izbegavajte dizanje stvari, ako je moguće koristite točkove, ako to nije moguće, klizajte stvari, dizanje je poslednja opcija.  Ko god se selio zna da ovakvo jednostavno pomagalo veoma olakšava posao. Može da se kreće u svim pravcima i umesto da se stvari dižu, oni se guraju. Radi se o jednostavnoj šperploči na kojoj su montirana na svakom uglu mali točkiči. Bitno je da visina ove daske ne bude velika. Potreškoća je ukoliko se naiđe na stepenice i visoke pragove, onda ipak stvari moraju da se podignu.

 
2. Kad kod je moguće klizajte teške komade nameštaja 


Ispod teškog komada dovoljno je ugurati neko parče plastike, foliju, obično ćebe, tepih ili neku drugu tkaninu. Klizati stvari je daleko lakše od dizanja istih. 


3. Koristite improvizovane rampe i užad


Teške stvari najbolje je spuštati ili dizati preko stepenica na improvizovanoj rampi od parčeta šperploče, drveta ili nešto slično. Izuzetno teški komadi se mogu vezati užetom preko koje se kontroliše spuštanje/dizanje preko rampe. Obavezno koristiti rukavice da uše ne povredi ruke. 


4. Zaštitite lomljive stvari 

 

Kako bi se zidovi i sami komadi nameštaja (posebno ako se radi o vrednijim i retkim primercima) zaštitili, upotrebite specijalne streč ili pucketave folijelepljive trake i kutije. 

 

10 saveta za premeštanje stvari


5. Manipulacija velikim gabaritnim stvarima


Veliki kauči i sofe vrlo retko mogu da prođu kroz vrata u horizontalnoj poziciji. Najbolje je ispraviti ih na kraćoj strani i polako napred-nazad pokretima ugurati ih u sobu. Ukoliko je krevet previsok za vrata, potrebno ga je malo iskositi.


6.Velike  stolice


Velike stolice mogu da budu isto tako nezgodne, posebno ako su šire od vrata. Najbolje je staviti ih na stranu i cimati levo-desno, kako bi prošli kroz otvor vrata.

 

7. Držati velike i dugačke komade na krajevima


Ormari, kreveti, masivni radni stolovi, rafovi za knjige i slični glomazni i dugački komadi nameštaja traže najmanje dvojicu radnika. Najbolje je da se oni obore i da jedan radnik drži na jednom kraju a drugi na drugom, težina je u centru i to omogućava bolje manevrisanje posebno na strmim stepenicama.


8. Nošenje dušeka


Iako ne izgledaju na prvi pogled tako, krevetski dušeci znaju da budu itekako nezgodni. Većina imaju držače ali oni nisu namenjeni za nošenje, nego za fino nameštanje dušeka na krevetskom ramu, tako da nisu mnogo jaki.
Da bi ste olakšali nošenje velikih i glomaznih dušeka najbolje je ojačati te držače sa omčama od užeta ili plastične trake.


9. Napraviti dobar plan pre selidbe


Ovo je možda i najvažnije pravilo i najbolji savet koji možemo da damo. Pre selidbe je vrlo važno napraviti dobar plan. Mesto gde treba da se presale stvari treba obići, izmeriti dimenzije vrata, stepenica i soba, izmeriti i problematične komade nameštaja kako ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja na dan selidbe. Naravno, treba imati i ideju i viziju koje stvari na kom mestu treba da budu stavljeni.


10. Koristite trake


Veoma je važno da stvari budu obezbeđeni trakama, užadima ili slično, kako ne bi došlo do njihovog oštećenja sa jedne strane i do neželjenih povreda radnika sa druge strane. 
Osim za zaštitu ove trake mogu da se koriste i za vučenje teških komada nameštaja. Trake su nepohodne kada su ivice nameštaja glatke i nema gde da se uhvati. 


Sva ova pravila, i još puno drugih poznaju profesionalci koji se godinama bace selidbama. Umesto da rizikujete povredu leđa ili višednevnu upalu mišića možda je bolje prepustiti teške komade nameštaja njima. 


Tekst je objavljen na sajtu MIlošević selidbe

Нема коментара:

Постави коментар