понедељак, 25. септембар 2023.

Organizacija malog stana

mali stan

Svi koji žive u malim stanovima znaju koliko je svaki kvadratni metar prostora dragocen. Baš zato što je tako mali, taj prostor mora da se maksimalno iskoristi, na što je moguće praktičiniji i funkcionalniji način.

U produžetku pročitajte nekoliko saveta kako da to uradite.

Postavite zidne police gde god je moguće


Vertikalno skladiranje stvari ne samo da je dobro, nego je vrlo često i jedino rešenje za male stanove. Na ovaj način su neophodne stvari i predmeti lako dostupni, dok se istovremeno oslobađa prostor. Pri tome, zidne police mogu da izgledaju veoma lepo i moderno, a stan deluje veći nego što jeste.

Zidne police mogu da se postave maltene svuda:
  • u kuhinji (za držanje posuđa, escajga, šerpi, prehrambenih namirnica i sl.)
  • u kupatilu (za odlaganje sapuna, šampona, peškira, šminke i ostalih toaletnih potrepština)
  • u dnevnoj sobi (za držanje knjiga, CD-a, suvenira, slika, sobnih biljaka, elektronskih uređaka, itd.)
  • u hodniku (za cipele, papuče, kapute, jakne, alat)

Klinovi i kuke


Osim pollica, još jedan način za vertikalno skladiranje stvari su klinovi i kuke. Preko njih se stvari na lak i jednostavan način organizuju, dok se prostor oslobađa. Mogu da se postave na zidovima, na vratima, na prozorima, na pločicama u kuhinji i kupatilu, čak i na plafonu. Na njima mogu da se obese kape, jakne, kišobrani, kuhinjski pribor, itd. Sve više se koriste i žičane, plastične ili metalne korpice koje vise na kukama i u kojima se stavljaju saksije sa cvećem i ostalim stvarima.

Na većem klinu (a još bolje na specijalnom nosaču koji se učvršćuje u zidu) može da se obesi bicikl (ili električni trotinet). Jeste malo grubo kada dođu gosti i na zidu u dnevnoj sobi vide bicikl, ali ko nema terasu ili siguran podrum, a voli da vozi bicikl, i nema nekog drugog izbora.


Birajte multifunkcionalni nameštaj


Kada imate mali stan, preporučujemo da birate nameštaj sa više funkcija. Na primer, umesto bračnog kreveta koji će zauzeti pola garsonere, razmislite o krevetu ili garnituri na razvlačenje (mogu da se korise i za spavanje i za sedenje). Još praktičniji su kreveti sa fiokom za stvari (u kojoj mogu da se odlaže posteljina, peškiri, odeća). Danas postoje fotelje, garniture čak i tabure-i sa fiokama gde isto tako mogu da se skladište stvari (ako vas zanima pogledajte u IKEA-i). Ako vam je stan baš mali, razmislite i o kupovini zidnog kreveta.


Organizujte stvari u kutije, korpe i kante


Kutije i korpe u kojoj se skladište sitnije stvari pomažu da mali stanovi izgledaju čisto i organizovano. Mogu da se postave svuda gde ima slobodnog mesta, u predsoblju, ulazu, ostavi, u ormarima, na policama. Posebno su praktična za odlaganje dečijih igračaka. Ako nemate ormare i police na kojima ćete ih staviti, kutije, kante i korpe mogu da se “sakriju” iza neke dekorativne i lepe zavese.

Koristite “mrtve prostore”


U svakom stanu ima mesta koji se u arhitekturi nazvaju “mrtvi prostori”. Oni se direktno ne koriste za stanovanje, ali mogu da se koriste za odlaganje raznih stvari. U mrtve prostore spadaju kosi krovovi u podkrovljima, prostori ispod stepenica, krivi zidovi, iza vrata i prozora, itd. Sposobnost dizajnera unutrašnjog prostora je da za ovakve prostore nađu namenu i korisnu funkciju. U njima mogu da se ugrade police, fioke, ormari, stalci za kapute, jakne, i slično. Možete da ubacite LED rasvetu kako bi ih osvetlili. 

Koriste se i prozorske daske na kojima mogu da se drže biljke, slike, knjige, suveniri, itd. Isto tako, odlična ideja je postavljanje drvene daske na radijator na kojoj mogu da se poređaju manji predmeti.

U malom stanu je svaka površina važna. Kada imate veliku količinu odeće, u ormaru možete da okačite dve šine na različitim visinama. Kako bi dobili još malo prostora, koristite tanje vešalice, svaki se santimetar računa.


Vodite računa o nepotrebnim stvarima


Na kraju možda najbolji savet - ako nemate dovoljno mesta u stanu, smanjite broj nepotrebnih stvari. Tu se najviše misli na stari, nepotrebni nameštaj i belu tehniku, staru odeću i obuću (na primer čizme koje nećete nikad ponovo obući), igračke koje su deca već prerasla, nepotrebna dokumenta, stari televizor koji više ne radi, itd. Ne morate da ih bacite, možete da ih prodate, poklonite ili negde privremeno ili dugoročno smestiti. Ako nemate podrum, garažu, stari objekat ili vikendicu, za skladištenje stvari možete da iznajmite magacin.


Selidba manjih stanova


Na prvi pogled selildba manjeg stana može da izgleda laka, jednostavna i da možete sami da je obavite. Ali ne mora da znači. Svako domaćinstvo ima mnogo stvari koje su im neophodne. Ove stvari treba na umešan i znalački način da se rasporede po stanu tako da sve stanu i ne ometaju dnevnim aktivnostima. Često je to prevelik zadatak za vlasnike, tako da je preporučljivo koristiti pomoć profesionalne agencije za selidbe. Njihovi radnici imaju velikog iskustva, prošli su kroz mnoge selidbe, kako kod velikih tako i kod malih stanova, i oni će najbolje znati kako da se u relativno mali prostor smeste što je moguće više stvari. Na primer:

Pre selidbe dobro proučite svoj novi stan i upoznajte sa dimenzijama i rasporedom prostorija. Tako ćete unarped znati šta može da stane u njega a šta ne. Ukoliko niste sigurni u sebe, pitajte iskusnije agente za nekretnine. 

Selidbu organizujte tako da prvo unesete veće stvari poput kreveta, regala i ormara, a zatim one manje.

Kako bi se dobilo više slobodnog prostora, glomaznije stvari treba postaviti uza zid, nikako na sredini sobe.

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći

1 коментар:

  1. Ono što je najvažnije je da u malom stanu ne sme da bude nereda, i trebalo bi s vremena na vreme raščišćavati, da nema previše stvari. Dobar tekst!

    ОдговориИзбриши