понедељак, 13. мај 2024.

Ugradnja implanata u bezuboj vilici

 Ako nemate zube, a želite nov i pun osmeh, ugradnja implanata u bezuboj vilici može biti rešenje za Vas.

Totalnu bezubost  moguće je protetski rešiti ugradnjom implanata na više načina u zavisnosti od toga koliko implanata se ugrađuje. Koliko implanata je potrebno ugraditi za nove zube zavisi od zahteva pacijenta i najčešće od finansijskih mogućnosti. Ugradnja 4 implanta u bezubu vilicu, naziva se All on 4 metoda .

Ugradnja jednog implanta u bezubu vilicu

Najjednostavniji način nadoknade nedostajućih zuba u donjoj vilici je ugradnjom jednog implanta preko koga se proteza vezuje drikerom ili lokatorom.

Ako se proteza povezuje drikerom za implant, onda se u implant ušrafi jedna mala kuglica koja viri iznad desni u ustima.

U akrilatnu protezu koja je ojačana nevidljivom metalnom prečkom se pričvrsti malo okruglo titanijumsko kućiste u kome se nalazi silikonska gumica.

Stavljanjem proteze u usta, silikonska gumica obuhvata kuglicu na implantu celom površinom i tako omogućava stabilnost proteze.

Veza proteze sa implantom preko lokatora ostvaruje se takođe pomoću silikonske gumice samo lokator ima drugačiji oblik.

Ovako postavljena proteza preko jednog implanta daje sigurnost pacijentu da neće ispasti iz usta prilikom jela i govora. Ali ona se na svojim krajevima može pomerati pomalo levo i desno prilikom žvakanja i govora. Proteza je takodje oslonjena celom svojom unutrašnjom površinom na desni.

Za razliku od donje vilice, preporučuje se da u gornjoj vilici  ugradnja najmanje tri implanta.Implanti se mogu povezati sa protezom preko drikera ili lokatora. Da bi proteza imala zadovoljavajuću stabilnost, implanti se trebaju  rasporediti. Jedan da bude ugrađen na poziciji centralnih sekutića, a ostala dva sa svake strane vilice po jedan na poziciji premolara.

Ugradnja jednog implanta u bezubu vilicu

Slika modela sa jednim implantom

Ugradnja dva implanta u bezuboj vilici

Ako se u donjoj vilici ugrade dva implanta, protezu je moguće povezati sa implantima. Pvezivanje se vrsi  pomoću drikera,lokatora, a dodatno je moguće i same implante međusobno povezati sa jednom prečkom.

Ova prečka daje protezi dodatnu stabilnost, jer proteza naleže na prečku i obuhvata je celom površinom.

Postavljanjem proteze na dva implanta i  povezivanjem sa drikerima, lokatorima ili eventualnim dodavanjem prečke, postiže se bolja stabilnost.

Ovako povezana proteza sa implantima stoji vrlo stabilno u ustima i daje pacijentu potpunu sigurnost pri žvakanju hrane i govoru. Dodatna pogodnost kod fiksiranja proteze preko dva implanta je što se ona lako može skinuti i ponovo vratiti u usta posle pranja. Nedostatak ovog  protetskog rešenja  je što se proteza svojim zadnjim delovima celom površinom oslanja na desni na koje se prenosi i pritisak žvakanja.

Ugradnja dva implanta u bezubu viicu

Proteza postavljena na dva implanta ugrađena u donju vilicu

Ugradnja implanata u bezuboj vilici metodom All on 4

All on 4 metoda je ugradnja četiri implanta u prednjoj regiji gornje ili donje vilice na kojima se može postaviti fiksni most od dvanaest zuba.

Kod ove metode krajna dva implanta se postavljaju pod uglom od četrdeset pet stepeni a srednja dva pod pravim uglom.

All on 4 metodu,preporučujemo kada u bezubim vilicama nema dovoljno kosti da bi se ugradilo šest implantata bez dodatnih hirurških metoda.

U gornjoj vilici se ova metoda primenjuje kada ispod sinusa nema dovoljno kosti za ugradnju implanata.

Ugradnjom dva spoljna implanta pod uglom od četrdeset pet stepeni izbegava se povreda gornje viličnog sinusa.

Na tako postavljene implante moguće je odmah  postaviti privremeni fiksni most od dvanaest zuba. Posle tri meseca postavlja se definitivni most,od akrilata, metalokeramike ili cirkona.

U donjoj vilici, metoda All on 4 se primenjuje kada iznad donjeviličnog živca nema dovoljno kosti da bi se mogli ugraditi implanti bez povrede ili presecanja ovog živca, a pacijent ne želi dodatne hirurške metode kojima bi se omogućila ugradnja šest implanata.

Rešavanje totalne bezubosti metodom All on 4 je postalo dosta popularno kod pacijenata.  Kada je kost dovoljno čvrsta na ugrađenim implantima se može odmah postaviti privremeni most tako da pacijent nije nijedan dan bez zuba.

Nedostaci All on 4 metode

Nedostatak ove metode je što su poslednja dva zuba u mostu takozvani viseći, jer se ispod njih ne nalazi implant.

Ova dva zuba praktično deluju kao poluga i opterećuju krajnja dva implanta.

Najveća mana ove metode je mogućnost  gubitka nekog od ovih implantata  usled opterećenja, kada se ceo koncept  mora menjati.

U tom slučaju, ako pacijent ne zeli imati protezu na implantima već i dalje fiksni most, moraju se ugraditi dodatni implanti. U tom slucaju, radi se sinus lift ili se vrsi presadjivanje kosti sa bedra pacijenta u zavisnosti od stanja vilice.


Ugradnja šest implanata u bezubu vilicu

Metoda All on 6 ili ugradnja šest implamnata u bezubu vilicu je najbolje rešenje, odnosno  zlatnim standard.Na taj način se postiže najveća stabilnost mosta i pritisak žvakanja se ravnomerno premosi preko svih implanata.


Kako  od bezube vilice do novih zuba?

– Prvi korak, zakažite pregled 

 Drugi korak– besplatne konsultacije

Na konsultacijama Vam na osnovu kompjuterske analize 3d snimka Vaših vilica detaljno i nedvosmisleno objasnimo šta je u Vašem slučaju najbolje uraditi , koliko  traje i koliko bi koštalo.

 Treći korak- u trećem koraku ugrađujemo implante i u zavisnosti od čvrstine kosti i želje pacijenta odmah pravimo provizorni most ili provizornu protezu koji se nose do osteointegracije implanata sa kosti.

– Četvrti korak– posle tri do četiri meseca radi  se definitivni fiksni most, koji se šrafi na implantima.


Izvor teksta i slika: Klinika Dental Implant Expert

Нема коментара:

Постави коментар