петак, 23. април 2021.

Kako izabrati advokata

 Ako imate dileme o pravnim pitanjima morate potražiti stručnu pravnu pomoć. Ipak, nameće se dobro pitanje kako izabrati advokata koji je kvalifikovan za vaš slučaj? Proces je komplikovaniji nego što se na prvi pogled čini.

Svako mesto u Srbiji ima barem nekoliko advokata privatne prakse, a u Beogradu se taj broj izražava u desetinama. Nije samo komplikovano odabrati advokata, licenciranog stručnjaka za konkretan pravni slučaj, već je teško odabrati i Advokatsku kancelariju sa kojom bi sarađivali i gde bi tražili pravnika iz konkretne oblasti.

Kao i za sve u životu – istraživanje pre započinjanja saradnje je najbolji put za kvalitetan odabir. Kada jednom izaberete pouzdanu Advokatsku kancelariju i advokata, imate oslonac za rešavanje svih pravnih poslova koji vam mogu zatrebati i sada, ali i u budućnosti.


Advokat po preporuci – da ili ne?


Ako imate nerešeno pravno pitanje i prvi put vam treba pravni savet jasno je da ste u dilemi kako izabrati advokata? Advokatska komora prepoznaje različite advokate i klasifikuje ih prema oblastima zastupanja, pa tako imamo:

  • advokate za porodično pravo,
  • advokate za radno pravo,
  • advokate za krivično pravo,
  • advokate za nasledno pravo


a i u svakoj ovoj oblasti postoje dodatne podele prema konkretnim slučajevima.

Stranka sama bira pravnog zastupnika! Naravno da je dobro ako imate preporuku o nečijoj efikasnosti, ali biranje advokata treba da bude složenije i treba da se zasniva i na vašim utiscima prilikom prve konsultacije.


Potraga za advokatima on-line?


Drugi, jednako koristan pristup je da potražite advokata pretragom na internetu i saznate sve detalje pre prve posete. Svaka renomirana Advokatska kancelarija vodi računa da bude dostupna svojim klijentima pa ima kvalitetan web-sajt koji pruža sve osnovne informacije o delatnostima, zaposlenima, broj godina rada u advokaturi i sve opcije za kontakt i pružanje pravne pomoći.


Potraga za advokatima
 

Kao i kod advokata koji su preporučeni usmeno i on-line odabir može da bude samo prva smernica ka ugovaranju sastanka i iznošenju problema.


Prvi sastanak sa advokatom


Advokat je vaša osoba od poverenja. Kada mu date punomoćje treba da budete sigurni da će zastupati vašu stranu i interese pravično.

Od vaše procene zavisi da li je izbor dobar ili loš.

Svako od nas očekuje da advokat bude profesionalan, ali i ljubazan i da uliva poverenje. Dužan je da vam objasni sve pojedinosti koje vas o postupku interesuju. Ako osetite da je nezainteresovan za vaš slučaj možda je bolje da pravnu pomoć potražite na drugom mestu.

Pravnik sa iskustvom zna da ne može da garantuje ishod postupka. Može samo da na osnovu iskustva kaže mišljenje o toku procedure. Bez obzira što to vama može biti frustrirajuće, to je odlika profesionalaca u oblasti advokature.

  • Intervju obavite sa nekoliko pravnih zastupnika da bi stekli potpuniju sliku. Vidi se jasna razlika između prijatnih, profesionalnih, advokata sa iskustvom i onih koji to nisu.
  • Pre davanja punomoćja pitajte sve što vas zanima:
    • Koliko ima iskustva sa predmetima sličnog tipa?
    • Koliko će ljudi da radi na vašem slučaju?
    • Kolika je naknada i u kojim slučajevima ona može da raste?
    • Kada se troškovi advokata namiruju, mesečno, godišnje, na kraju sudskog procesa?
    • Kako se troškovi definišu u slučaju raskida saradnje?
    • Koliko ćete često dobijati obaveštenja o toku postupka i dokle se sa njim stiglo?
  • Veliki utisak nosi i radno okruženje. Svaki pravni zastupnik sa iskustvom to zna. Ipak, koliko god radna sredina odavala utisak profesionalizma, ako vi nemate taj utisak o advokatu – bolje je da mišljenje potražite na drugoj strani.


Kako izgleda saradnja sa profesionalnim pravnim zastupnikom


Advokat bi trebalo da se pre svega posveti vašem slučaju. Pored dogovorenog javljanja toka postupka, treba da bude na raspolaganju kada god vi imate neka dodatna pitanja ili nedoumice. Razume da je to za vas mnogo više od jednog pravnog slučaja, za vas je to rešavanje nekog bitnog problema i stavljanje u pravne okvire.


Saradnja sa advokatima
 

Ne treba da se iznenadite što izabrani advokat ne poznaje predmet napamet, to i nije njegov posao, ali nakon provere u dosijeu treba da zna da vam da odgovore na sva pitanja.


Odabrali ste advokata, ali niste zadovoljni – šta tada?


Rešenje je jednostavno, povucite svoje punomoćje. Ipak, mnogi klijenti izbegavaju ove situacije jer ih to vraća na početak gde sa pravnom dokumentacijom tražite novog advokata koji treba da se upoznaje sa predmetom i omogući vam dobru pravnu zaštitu.

Ako imate lošu saradnju sa svojim advokatom: ne odgovaranje na pozive, nedavanje informacija o toku procesa, propuštene prilike da parnicu okrenete u svoju korist…jasan je signal da bi trebali da se još jednom konsultujete sa njim i postavite svoje zahteve, a ako je situacija ista, onda i da raskinete saradnju.


U vašim je rukama odluka, ne treba da bude brzopleta i da se donese na osnovu nepotpunih činjenica.


Savremeno doba donosi sve češću potrebu za angažovanjem advokata po najrazličitijim pitanjima. Obraćanje notarima, sudu, pisanje ugovora, provera zakonitosti…su samo neki poslovi koji su lakši ako vas zastupa pravnik. Svako od nas će se naći u situaciji da mu zatreba profesionalni zastupnik koji će pomoći kada su pravni poslovi u pitanju ili uputiti na kolege koje su kvalifikovanije.

Da li ste vi nekada birali advokata? Čekamo komentare koji mogu da budu korisni svima onima koji imaju potrebe za advokatima.

Izvor : https://www.srbijaspace.rs/blog/kako-izabrati-advokata-1639.html

1 коментар: