четвртак, 17. фебруар 2022.

Selidbe fabrika

selidba fabrika


Imate mali ili veći pogon i imate potrebu ili jednostavno želite da ga preselite na drugu lokaciju, u drugi grad ili u drugu državu.

I sama pomisao na to deluje zastrašujuće.

Za razliku od selidba stanova, kuća, kancelarija, selidbe fabrika su veoma specifične i ni malo lake.


Zašto preseliti fabriku?


Postoje više razloga zašto bi neko želeo da preseli svoje poslovanje. Da pomenemo najčešće:


1. Pronalaženje adekvatnog objekta


Veličina hale mora da prati poslovanje. Ukoliko se ono povećeva, potreban je veći prostor koji može da primi više radnika, više mašina, veća skladišta za alate, sirovine, rezervne delove, itd.

Ako obim proizvodnje opada, nema rezona plaćati režije za veliku halu ukoliko i manja površina može optimalno da zadovolji potrebe poslovanja.


2. Bolji pristup saobraćajnoj infrastrukturi


Lokacija, lokacija, lokacija. To ne važi samo za nekretnine, lokacija je veoma važna i za fabričke hale.

Blizina autoputeva, železniice, luka i aerodroma znači bolja povezanost sa dobavljačima i klijentima, kao i manje transportne troškove.

3. Blizina kupaca


Savremena proizvodnja teži da bude što bliže kupcima kako bi se ostvarila veća konkurentska prednost.

Blizina kupaca skraćuje vreme i troškove isporuke što direktno utiče na smanjivanje cena i privilačenje novih kupaca.


4. Blizina radne snage


Za neke biznise kvalitet radne snage je veoma važan. Stručan kadar je svesan svoje vrednosti i zahteva bolje uslove. A jedan od tih uslova je da ne gube previše vremena u putovanjima od i do posla. Zato se vlasnici rešavaju da presele svoje poslovanje što bliže većim gradovima i univerzitetskim centrima gde lakše mogu da nađu i angažuju eksperte potrebnog profila.


5. Poreske olakšice


Mnoge države i opštine nude povoljne uslove kao bi privukli investitore i privrednike. Poreske olakšice, subvencije, besplatno zemljište, jeftina električna energija, manji režijski troškovi i sl., su dovoljan razlog za poslovne ljude da razmisle o preselenju svoje proizvodnje.


6. Novi raspored mašina


Selidba može da se vrši i unutar firme. Svaki inženjer tehnologije zna da je raspored mašina izuzetno važan za efektivnu i efikasnu proizvodnju. Ukoliko je kupljena nova mašina ili je usvojen novi proizvod, potrebno je ponovo rasporediti mašine, napraviti nove proizvodne linije, bilo u samom pogonu bilo u drugim halama.



Kako preseliti fabriku


Selidba fabrike je izuzetno komplikovan i zahtevan preoces. Ne možete jednostavno skupiti ljude i natrpati stvari u kombi ili u kamion.

Donosimo nekoliko saveta koji olakšavaju selidbu proizvodnih pogona.


Napravite dobar i detaljan plan

Bez dobrog plana, ništa neće ići kako treba. Zato pre nego što premestite svoju fabriku sa jedne lokacije na drugu, dajte sebi dovoljno vremena za planiranje.

Potrebno je da dobro procenite rizike i potencijalne probleme, da "razbijete" selidbu po fazama, da utvrdite potreban broj radnika i prevoznih sredstava.

Dobar plan selidbe u velikoj meri skraćuje trajanje zastoja u proizvodnji.


Objavite nameru da se preselite


Selidba fabrike ne sme da bude zavijena velom tajne. O njoj na vreme obavestite svoje radnike, dobavljače, kupce, partnere, investitore, komunalna preduzeća, vlasti, policiju.


Popišite inventar

Pre nego što krenete u sam proces selidbe napravite detaljan spisak inventara. Popišite sve što treba da se seli. Treba da znate šta sve imate, kuda to ide, da li je svaki deo potreban na novoj lokaciji, da li je možda isplatljivije da se nešto kupi umesto da se seli. Itd.


Optimizujete novi raspored

I ovaj korak treba da se uradi pre same selidbe. Potrebno je razmisliti o novom rasporedu opreme, da li će se kupiti i dodati nova mašina, da li se pravi novi raspored radne snage i opreme, itd.

Preporučujemo da napravite crteže i šeme o novom rasporedu mašina i opreme. Lakše je to uraditi na vreme nego da istovarite sve stvari na jednom mestu na gomilu, pa posle raspoređivati.

Preselenje fabrike je prilika za reorganizuju rasporeda mašina i protoka sirovina u procesu proizvodnje. Kada se ovo radi u “normalinm” okolnostima, potrebno je zaustaviti proizvodnju na nekoliko dana, možda nedelja i meseci, dok se proizvodna linija ne optimizuje.


Selidba


Selidba fabrike može da se izvrši u kraćem ili u dužem roku u zavisnosti od resursa sa kojim se raspolaže.

Ako se radi sa manjim brojem kamiona, bez viljuškara i dizalice, trajati će duže. Više mehanizacije i veči broj ljudi smanjuje vreme koje je potrebno za selidbu.

Tešku opremu i velike mašine nije moguće preseliti bez velikih dizalica, kranova, viljuškara, kamiona koji imaju veću nosivost i ostale opreme. Na vreme razmislite o tome, da se ne bi desilo da vam deo inventara ostane na staroj lokaciji, dok vi tražite dizalicu ili veći kamion.

Skoro uvek pri selidbi fabrika se javlja potreba kratkoročnog ili dugoročnog skladištenja inventara. Ukoliko nemate adekvatan magacin ili skladište gde će mašine i ostala oprema da bude zaštićena i bezbedna, morate da razmislite o iznajmljivanju skladištajnog prostora.

Sigurnost je najvažnija

Kada su teške mašine u pokretu, prisutni su rizici. Uverite se da su ljudii i materijal sigurni i bezbedni i da se sve odvija u skladu sa bezbednosnim protokolima.

Tekst je preuzet sa sajta firme iz srbije

Нема коментара:

Постави коментар