четвртак, 6. јун 2024.

Uklanjanje keratoza



Seboroična keratoza (lat. seborrheic keratosis) je poznatija pod nazivom sunčana ili staračka (senilna) keratoza, međutim kako se javljaju i kod mlađih osoba ovakav naziv definitivno nije pogodan. To su papilomatozni benigni tumori epidermisa izgrađeni od epitela i strome koji su raspoređeni u pravilnom odnosu. Relativno su česte promene na koži koje se susreću u - srednjoj i starijoj životnoj dobi kod osoba oba pola, obično posle pedesete godine života, mada postoje i juvenilni oblici (kod adolescenata) koji nisu retki. Promene su obično multiple, retko pojedinačne, često simetrično raspoređene u seboroičnim predelima lica, grudi i leđa, ali i na koži abdomena i velikih pregiba.

Kako izgledaju keratoze?


U početku su to okrugle i ovalne makule, jasno ograničene, žućkaste i mrke boje i somotaste površine. One se postepeno pretvaraju u uzdignute, papilomatozne tvorevine prečnika i do 2 ili 3 centimetra. Često se fina somotasta površina vremenom kod starijih promena pretvara u - uzdignute bradavičaste tvorevine grubo zrnaste i hrapave površine, često prekrivene masnim keratinskim masama, skramom koja se lako skida. Ove kožne promene od mekših i bledo žućkastih vremenom prelaze u - tvrde mrke do mrkocrne promene, veličine od nekoliko milimetra do nekoliko santimetra. Često se na njima vide multipli folikularni hiperkeratotski, sivi ili crni čepovi. Melanin može biti prisutan u svim slojevima epitela, ali ga najčešće ima u bazalnom sloju. Baza promene obično nije infiltrovana pa se - lako odvajaju od podloge. Hiperplastične resice koje prodiru u dubinu ove keratotične promene dele keratozu na režnjeve tako da sa prisutnim melaninom često navodi pacijenta da sumnju, da se radi o mladežima.

Maligna transformacija keratoza je - izuzetno retka, ali spontanog povlačenja - nema. Često su seboroične keratoze kod žena lokalizovane u predelu - ispod samih dojki, praćene svrabom, crvenilom, sa kasnijom maceracijom i sekundarnom infekcijom – pogotovo u letnjim mesecima kod pojačanog znojenja i kod osoba sa viškom kilograma. S obzirom na njihovo širenje i stalno uvećanje broja, došlo se do zaključka da u njihovom nastanku kao i kod mekih fibroma ulogu verovatno ima - HPV (Humani Papiloma Virus) udružen sa hormonskom uticajem. Ova hipoteza je potvrđena u nizu studija koje su rađene u svetu.

Sama dijagnoza se u najvećem broju slučajeva lako postavlja. Kod prelaznih oblika, koji su retki - potreban je PH pregled i verifikacija. Lečenje podrazumeva uklanjanje kožnih promena i u najvećem broju slučajeva preduzima iz kozmetskih razloga, ali sa pravom, jer su ove promene često veoma ružnog i neprijatnog izgleda. Dugo je tečni azot bio terapijski izbor lečenja. Međutim, broj tretmana i nemogućnost uklanjanja tvrdih i masivnih keratoza je tečni azot stavio u drugi plan. Kada su u pitanju mehaničke metode korišćen je eletrokauter ili kiretiranje specijalnom oštrom kiretom. Kako baza ovih promena nije infiltrovana, pomenutim metodama se - lako povređivao upravo taj bazalni sloj odakle kreće epitelizacija odnosno ožiljavanje, pa je to i bio razlog zašto su ožiljci nakon pomenutih intervencija bili ružni i upadljivi. Stoga se opet zbog svojih rezultata kao metoda izbora nameće Radiotalasna hirurgija.

Zašto su radiotalasi frekvencije 4MHz najbolje rešenje za uklanjanje keratoza?


Lateralno oštećenje tkiva manje od deset mikrona i specijalni nastavci omogućavaju skidanje promene bez obzira na njenu starost i veličinu bez oštećenja - bazalnog sloja, a to znači bez ožiljka ili sa jedva primetnom reakcijom kože.

Uklanjanje se radi u lokalnoj anesteziji u jednom aktu - lokalizovanom vaporizacijom promene - uz istovremenu brzu epitelizaciju odnosno zarastanje iz netaknutog bazalnog sloja sa odličnim kozmetskim efektom.

Solarna keratoza (lat. keratosis actinica) zaslužuje posebnu pažnju jer nekad predstavlja - prekancerozno stanje i zahteva odgovoran dijagnostički i terapijski pristup. Dominantan faktor kod nastajanja ovih promena je - često i dugotrajno izlaganje suncu. Nalazi se na fotoeksponiranim mestima - čelo, nos, obrazi, ušne školjke, spoljašnje strane podlaktice i nadlaktice.

Javljaju se kao eritematozne ploče iznad nivoa kože, veličine od nekoliko milimetara do 2 santimetra. Oko pomenutih promena - koža je izmenjena po tipu seboroične keratoze. Uklanjanje je na isti način kao i kod seboroične keratoze (radiotalasna metoda), sa tim što se dobijeni materjal - obavezno pošalje na patohistološku analizu (PH) i verifikaciju, jer u 20% slučajeva solarna keratoza prelazi u - planocelularni karcinom. Kozmetski efekat posle radiotalasne intervencije je odličan, a PH pregled i verifikacije nam daje uvid o kakvoj se promeni tačno radi i o eventualnom prisustvu kancerogenih ćelija.

Tekst je preuzet sa sajta nano klinike Brant

Нема коментара:

Постави коментар