среда, 9. јун 2021.

5 osobina koje odlikuju uspešnog advokata



Pre nego što damo odgovore na pitanja koje to osobine mora imati uspešan advokat, a pogotovo uspešan advokat u Beogradu, osvrnućemo se koji su formalni uslovi da bi neko došao do zvanja advokata. Bavljenje advokaturom je jedan vrlo odgovoran i ozbiljan posao. Advokatura je samostalna javna delatnost kojoj je osnovni cilj pružanje pravne pomoći građanima.


Kako postati advokat?


Da bi neko postao advokat neophodno je da ispuni sledeće uslove:
 

  • Treba da imate opštu zdravstvenu sposobnost
  • Završen pravni fakultet i stečeno zvanje diplomiranog pravnika
  • Nakon završenog fakulteta određeno vreme treba da radite na poslovima pravne struke. Ovo vreme je određeno Zakonom o polaganju pravosudnog ispita i njegova dužina zavisi od vrste pravnih poslova koje je kandidat obavlja.
  • Treba da imate položen pravosudni ispit koji se sastoji iz pismenog i usmenog dela.

 

Na pravnom fakultetu naučiće vas nekim veštinama koje su vam potrebne, ali ne mogu da vam promene karakter. Da biste postali "dobar" advokat, morate prirodno da imate određene kvalitete. Neke karakterne crte koje ste otkrili su možda i bile razlog da počnete da studirate prava. Na nekim osobinama ćete možda tek poraditi.

Svi advokati moraju imati određene veštine da bi bili uspešni. Dakle šta razlikuje "advokata" od "dobrog advokata"

Izdvojili smo pet najvažnijih kvaliteta koje odlikuje uspešne, dobre i poznate advokate:
 

  • Dobre veštine komunikacije
  • Analitičke veštine
  • Dobre istraživačke veštine
  • Veština slušanja
  • Istrajnost

 

1) Dobre veštine komunikacije


Dve najbitnije veštine u komunikaciji su aktivno slušanje i asertivna komunikacija.

Aktivno slušanje podrazumeva da zaista slušate sagovornika i to mu pokazujete svojim povratnim replikama ili pitanjima. Tako će sagovornik steći više poverenja u vas. Kada zaista slušate sam tok komunikacije će biti sadržajniji i svrsishodniji.

Asertivna komunikacija nam daje mogućnosti da kažemo bukvalno sve što želimo, ali na kulturan i civilizovan način.


Dobar advokat
 

Aktivno slušanje podrazumeva da zaista slušate sagovornika i to mu pokazujete svojim povratnim replikama ili pitanjima. Tako će sagovornik steći više poverenja u vas. Kada zaista slušate sam tok komunikacije će biti sadržajniji i svrsishodniji.

Asertivna komunikacija nam daje mogućnosti da kažemo bukvalno sve što želimo, ali na kulturan i civilizovan način.


2) Analitičke veštine 


Svi pravnici moraju imati veštinu da određenu situaciju sagledaju i analiziraju iz više uglova.  Аdvokati krivičari uvek moraju slučaj na kome rade da sagledaju i sa stanovišta odbrane i sa stanovišta tužioca. Da bi advokat bio uspešan mora posedovati osobinu da istovremeno može da obradi veliku količinu informacija, da ih razume na licu mesta i iskoristi kad je potrebno tokom slučaja. Uvek treba biti dostupan klijentima za razgovor. Informacije od klijenta su ključne za integritet predmeta na kome se radi. Nikada nemojte biti nedostupni ili odlagati razgovore sa klijentima.

 

3) Dobre istraživačke veštine


Pronalaženje merodovnih informacija na Internetu, kao i pronalaženje odgovarajućih informacija u literaturi može biti kopmlikovana ako se radi o kratkom vremenskom roku. Advokati će vam reći da je na pravnom fakultetu bilo dosta istraživačkih radova, ali kada krene praksa, dobar advokat će znati da svako mišljenje mora biti potkrepljeno činjenicama i kako da radi sa istražiteljima i koristi mrežne resurse, zakone i propise i sudska mišljenja.


4) Veština slušanja


Da bi pravilno razumeli slučaj, svi advokati moraju saslušati svoje klijente. Bez veštine slušanja, advokat će propustiti odgovarajuće informacije. Mora se razumeti svaki aspekt slučaja i sagledati ga iz svih uglova. Poslednje što nam treba je advokat koji će lažno predstaviti naš slučaj (predmet)

 

5) Istrajnost


Istrajnost je ključna osobina za uspeh na više frontova, ne samo u advokaturi. Čak i studiranje na pravnom fakultetu zahteva istrajnost i posvećenost.Istrajni ljudi su postojani, uporni, neumorni i nepokoljebljivi. Istrajnost je pozitivna osobina koja čoveka dovodi do određenog napretka.

Nadamo se da Vam je tekst koristio, a ukoliko imate iskustva sa advokaturom ili pak želite da postanete advokat, odnosno ako niste sigurni kako izabrati advokata, podelite sa nama u komentarima vaše mišljenje o tome koje osobine odlikuju uspešnog advokata?
 


Autorski tekst: Anđelka Pavlović

Izvor : https://www.srbijaspace.rs/blog/5-osobina-koje-odlikuju-uspesnog-advokata-1660.html?fbclid=IwAR1B9wsqRZ5xcfF6TN9py8cofHb7ThTMwAL7SqaSWlrofB-VcOtDzO7CErI

2 коментара:

  1. Advokaturi svaka čast, ali dosta često se previdi važnostsudskih prevodilaca u sudskim postupcima. Jedan zarez može mnogo toga da promeni. Dobar advokat mora da bude svesan i te mogućnosti i da proveri i prevode

    ОдговориИзбриши