четвртак, 17. јун 2021.

Dve osnovne smernice u uređenju velikih dvorišta

 Uređenje dvorišta  je poput proširenja stambenog prostora. Pri tom je važno da vodimo računa o tome da način na koji sredimo dvorište bude lak za održavanje - manje travnatih površina znači i manje zalivanja i košenja. Mada naravno ima zaljubljenika u prirodu koji uživaju u zelenilu pa od dvorišta prave zelene oaze.Uređenje dvorišta podrazumeva i odgovarajući izbor biljaka. Pri izboru vrste biljaka koje ćete saditi uvek imajte u vidu njihove ekološke karakteristike, zahteve prema zemljištu i potrebe za vodom.

Svako od nas ima neki stil kojeg se drži, bilo da je uređenje stana, terase ili velikog dvorišta. Prvo smislite lajt motiv ili ideju vodilju pa dodajte detalje. Ako želite travnjak držite se toga, ako želite mini botaničku baštu onda ćete sigurno tražiti raznovrsne sadnice, a neko će pak imati ideju da od dvorišta napravi dnevnu sobu na otvorenom.Sve zavisi dakle od ličnih afiniteta.

Mi ćemo dati u nastavku teksta smernice za uređenje većih dvorišta.


Smernice za uređenje prirodnog dvorišta


Polazni faktori za uredjenje dvorista su klima i okruženje. Naravno ne treba konsultovati klimatologe ali da bi sadnja višegodišnjih biljaka bila uspešna morate imati neko znanje o tome da li je vazduh suvlji ili vlažniji, koliko je vetrovito, kolika je osunčanost i sl.

Možda niste znali, ali vrlo često se dešava da određeni vrtovi imaju svoje “mikro svetove”, ili “dzepove” u kojima se stvaraju posebni mikroklimatski uslovi, koji dalje odgovaraju samo određenim vrstama biljkama. Na primer, neki delovi vašeg dvorišta mogu biti niži, neki viši, neki osunčaniji, a neki ne.


Uređenje dvorišta
 

I sami znate  da se biljne vrste zasađene na odgovarajućem tipu zemljišta razvijaju lako i prirodno. Sa druge strane, ukoliko se precizno ne odredi koji je tip zemljišta, biljke imaju veću verovatnoću da ne uspeju.

Uređenje bašte podrazumeva i to da sveukupni odnosno celoviti izgled dvorišta,  estetski treba da odgovara i karakteru okruženja. Dakle da zajedno sa kućom formira skladnu celinu.

Strateško postavljanje cveća je veoma bitno.Odlučite se češće za  domaće biljke. Biljke koje su prirodne ili dobro rastu u određenoj zoni ili području, otpornije su na vremenske uslove, bolesti i štetočine te smanjuju troškove nege zalivanja.Trajnice  se kupuju jednom i one se obnavljaju svake godine. Odaberite npr one lisnate, kojih će trebati manje da bi ispunile prostor svojim velikim svežim listovima.

Kad uredite podloge i posadite  trajnice, dodajte vrtu malo boje tako što ćete odabrati sezonsko cveće i rasporediti na atraktivne i uočljive pozicije u dvorištu.


Smernice za uređenje kamenog vrta


Ukrasno kamenje u dvorištu možemo koristiti na bezbroj načina, ali je najčešće u uređenju staza. Pri tom bi trebalo uzeti u obzir koliko je vetrovito područje i kakav će kamen odgovarati estetici kuće.

Drobljeni kamen postoji u različitim veličinama, tako da možete kupiti i veće kamenje ako je dvorište izloženo često vetrovima. Različite boje ukrasnog kamenja nam pružaju priliku da se poigramo i uskladimo dizajn vrta s dominantnim bojama  kuće dakle fasade, i drugog eksterijera. Kamene površine koje postavite u s vrtu moraju biti čvrste kako bi se izbjegle kasnije popravke. Kameni vrtovi su idealni za roštiljanje, otvorene kamine, opuštanje i obroke na otvorenom.


Kameni vrt
 

Ovakve uređene površine dopunite letnjikovcima ili ako ste za jednostavniju varijantu izaberite suncobran. Suncobran u odgovarajućoj nijansi platna će zasigurno biti dobar dekorativni element. Pri izboru suncobrana vodite računa da je od akrilnog platna. Ona su otporna na kišu i neće izbledeti od dejstva sunčevih zraka. Paviljoni (šatori za dvorište) i tende za dvorište koji su namenjeni zaštiti od sunca, vetra, kiše  omogućavaju postavljanje ostalog baštenskog nameštaja u dvorištu. Oni mogu biti trajno rešenje u uređenju dvorišta.Pored relaksacije sve intenzivnije se koriste za proslave i slična porodična okupljana.

Otvorene prostore vole gotovo svi. Rad na otvorenom i u vrtu pojačava lučenje serotonina, hormona zaduženog za sreću i ublažavanje posledica stresa u našem organizmu. Uživajte u uređenju dvorišta i napišite u komentarima kako ste vi uredili dvorište.

 Izvor : https://firmeizsrbije.rs/blog/dve-osnovne-smernice-u-uredjenju-velikih-dvorista-183.html?fbclid=IwAR3jB5g6CKP8CPcU0SRTi3ciDkIWi2FRfiiCUHKLAftbd1uBnVQOSoInHes

3 коментара:

  1. Lep tekst, treba samo dosati i osvetljenje, na primer Mesingane lampekao spoljno rasvetno telo. Lepo izgledaju i sa LED sijalicama daju predivno osvetljenje

    ОдговориИзбриши
  2. Velika dvorišta su sve ređa, otkupljuju se od strane investitora kuće sa dvorištima da bi tu gradili zgrade. I onda ljudi žive u 4 zida. Ostaju sela i lu
    e na perfiferiji
    velikih gradova

    ОдговориИзбриши