петак, 22. октобар 2021.

Koju tendu odabrati: ravnu, kupolastu ili vertikalnu?

 Tende su detalji koji vašem domu ili poslovnom objektu osim praktičnog, dodaju i vizuelni efekat. Ali kako da znate koji je pravi izbor za vas i koju tendu odabrati: ravnu, kupolastu ili vertikalnu? Pored toliko različitih oblika, teško je odlučiti se za onu koja će vam najviše odgovarati. A pored toliko različitih materijala, boja i dezena, možete se zaista naći u nedoumici šta da radite?!



Dodavanje tende na vaš dom ili poslovni objekat može doneti značajno poboljšanje, kako praktično, tako i vizuelno. Bez obzira da li je postavljate iznad vrata, prozora ili balkona, tenda će povećati energetsku efikasnost smanjenjem sunčeve svetlosti i odsjaja. A možda ćete poželeti da postavite neku tendu i u svoje dvorište, da biste zaštitili svoje ukućane, sebe i baštenski nameštaj od sunca ili slabe kiše.

Upravo zbog toga, možemo zaključiti da postoje tri glavne karakteristike koje bi trebalo uzeti u obzir pri izboru prave tende za vaše potrebe, a to su:

  • vrsta tende koju želite
  • materijal za izradu tende
  • stil tende.


U pogledu vrsta tendi, one mogu biti pokretne i nepokretne. Ako pričamo o materijalima, mogu biti izrađene od akrilnog platna ili PVC folije. A što se tiče stila tendi, one mogu biti ravne (kose ili rolo), kupolaste (ili polukružne) i vertikalne, a sve u skladu sa potrebom. 


Svaka ova vrsta ima svoje prednosti i nedostatke. Fiksne ili nepokretne tende imaju zavareni okvir koji je trajno pričvršćen za zid. Zbog toga je ova vrsta tendi idealna za manje prostore poput prozora i vrata, jer im nudi potpunu zaštitu od nepovoljnih vremenskih  uslova. Takođe, ove tende su napravljene tako da budu čvrste i dugotrajne.

Za razliku od nepokretnih, postoje pokretne tende koje se takođe pričvršćuju za zid, ali se mogu otvoriti i zatvoriti kako bi vam pružile onoliko zaštite koliko vam je potrebno. Jer, pokretne tende se otvaraju (spuštaju) onda kada vam je to potrebno, da biste se zaštitili od sunca ili kiše, a zatvaraju u slučajevima nevremena, kada ne bi mogle da vas zaštite, a uz to bi vetar mogao da pocepa platno, pa da bude dupla šteta. Mogu se namotavati ručno (uz pomoć kurble), ili uz pomoć motora (daljinskim upravljačem).

Izvor : https://firmeizsrbije.rs/blog/koju-tendu-odabrati:-ravnu-kupolastu-ili-vertikalnu-200.html

Нема коментара:

Постави коментар