понедељак, 14. март 2022.

Putovanje avionom sa decom

deca u avionu



Porodična putovanja avionom su divno iskustvo. Letovanja na dalekim sunčanim destinacijama, poseta nekoj zanimljivoj i udaljenoj svetskoj metropoli, viđenja sa rodbinom koja živi na drugom kontinentu, sva ta dugačka rastojanja se lakše i brže pređu avionom. Deca vole avione i ta putovanja pamte ceo život.

Ali sa druge strane, deca (a posebno najmlađa) su puna energije i dugačko putovanje gde se ništa ne događa im veoma brzo dosadi. 

Držati ih nekoliko sati u zatvorenom prostoru aviona zna biti noćna mora za roditelje. Nema pauza i stajanja pored puta da se malo protegle noge i da se deca istrče i napune baterije. Mora se priznati i pored sve udobnosti i brzine letenja, u avionu se ne događaju previše stvari koja bi deci bila interesantna i koja bi zaokupila njihovu pažnju.

Ispred roditelja je veoma delikatan zadatak da svojim mališanima naprave put što zabavniji. U nameri da im pomognemo, izdvojili smo sledećih 8 saveta:



Kako deci “skratiti” putovanje avionom


1. Informišite vašu decu o putovanju

Pre leta obavite sa decom razgovor i obavestite ih šta da očekuju. Iinformišite ih o letu, avionu, dužini putovanja, o odmoru koji ih čeka kada slete. Odgovorite na sva njihova pitanja i izgradite kod njih pozitivna očekivanja i uzbuđenje.

2. Planirajte vreme

Kada ste sa decom neke stvari duže traju, kao na primer putovanje do aerodroma, čekiranje na let, predaja prtljaga, ukrcavanje u avion, itd. Zato uvek planirajte dodatno vreme kako bi mogli sve završiti na vreme i sa što manje stresa


3. Birajte manje aerodrome


Razmotrite mogućnost korišćenja manjih aerodroma. Na manjim aerodromima i gužve su manje, procedure se brže završavaju, deca manje čekaju.

Birajte letove sa što je moguće manje presedanja na terćim aerodromima.

Postoje avio brokeri koji nude letove sa privatnim manjim avionima. Jeste skuplje, ali je putovanje daleko komfornije i lakše, što je posebno važno kada se putuje sa decom


4. Koristite rent a car

Kada stignete na odredište, za transport do vašeg hotela ili apartmana iznajmite auto u lokalnoj rent a car agenciji. Deca su već umorna od dosadnog putovanja avionom i ne treba im još jedna tura truckanja gradskim prevozom. Ukoliko je sezona i očekuje se gužva, preporučujemo da rezerišete vozilo nekoliko dana unapred.


5. Rezervišite najbolja sedišta

Većina kompanija izbor sedišta dodatno naplaćuje, ali kada putujete sa decom to se isplati.

Pokušajte da sednete u blizini putnika koji takođe imaju decu. Deca su po svojoj prirodi druželjubiva, počeće veoma brzo da se igraju, steći će nove prijatelje, razmeniti igračke, a drugi roditelji će svakako imati razumevanja.

Rezervišite sedišta u prednjem delu aviona zato što je buka od motora u tom delu manja.

Pustite decu da sede do prozora. Prizori pre poletanja i u toku leta (barem na neko vreme) će im biti zanimljivi, a i igranje sa roletnom je takođe zabavno. Osim toga, neće dosađivati drugim putnicima.

Ako imate više dece, sedite između njih i povremeno menjajte sedišta, svako od njih neka provede neko vreme do prozora. Tako će svi biti srećni i zadovoljni.


6. Ponesite dovoljno hrane i vode


Nema ništa gore ukoliko dete ogladni ili ožedni tokom puta. Ponuda na letovima je ograničena, tako da morate dobro da isplanirate njihove obroke. Bolje poneti veće količine sendviča, slatkiša, grickalica, lizalica koje će dobro doći ukoliko poletanje kasni ili let bude odložen na neko vreme.


7. Ne zaboravite igračke


Obavezno ponesite igračke, dečije knjige i društvene igre. Za prekraćivanje vremena odlične su i bojice, olovke i bojanke. Kod izbora igrački trudite se da ponesete i stare omiljene i nove igračke. Možete koristiti trik da svaku igračku zamotate ukrasnim papirom, kako bi se dete dodatno zaokupilo odmotavajući je.
Za veću decu, podesite video igrice, konzole, mobilne telefone.


8. Dajte primer svojoj deci


Trudite se da budete raspoloženi. Ukoliko dopustite da vas u toku leta obuzme briga, stres i napetost, to će preći i na vašu decu.

Dugačka putovanja avionom sa decom uopšte ne moraju da budu dosadna i stresna. Potrebna je samo dobra priprema i organizacija.

Zato razgovarajte sa njima, pevušite, opustite se, smejte se, budute veseli i pozitivni. Ne zaboravite da letite na odmor sa svojom porodicom, ima li nešto bolje od toga!

Нема коментара:

Постави коментар