понедељак, 25. април 2022.

Kako da uklonite gnezdo stršljena sa svog imanja




Stršljen je najveći insekt iz porodice osa. Veoma je teritorijalan, pa tako i agresivan prema onima koji se previše približe gnezdu njegove kolonije. Izuzetno je opasan, čak i za one koji inače nisu alergični na ubode insekata, a za one koji jesu može biti i smrtonosan. Zato, ako smo vas zainteresovali, ostanite sa nama da biste saznali kako da uklonite gnezdo stršljena sa svog imanja.

Jer, bez obzira na to koliko je opasan, stršljen spada u zaštićenu vrstu koja se ne sme ubijati. Jeste, možda ćete se zapitati kako to, on vas može da ubije, a vi njega ne smete, jer ćete u protivnom platiti veliku kaznu. Ali zakon je po tom pitanju jasan, ovo je neprijatelj protiv koga teško da možete da se borite sami, pa je zbog toga najbolje angažovati agenciju koja će ukloniti njihovo gnezdo na odgovoran i prihvatljiv način.

A stršljeni vole da se gnezde po skrovitim mestima. Ponekad su to pukotine drveća, ponekad tavani, a dešavalo se i da svoja gnezda sviju u nečijoj kutiji za strujomer. Bilo kako bilo, s ovim opasnim insektom se ne treba šaliti. Treba pozvati agenciju koja se bavi njihovim suzbijanjem, ali da biste uopšte znali šta vas je snašlo, treba da znate kako da ih prepoznate.

Prepoznavanje gnezda stršljena na drvetu



Gnezda stršljena obično počinju da se pojavljuju u aprilu, sa početkom toplijeg vremena. Kada dnevna temperatura pređe 15˚C, impregnirana matica, jedini preživeli član prošlogodišnje kolonije, izlazi iz hibernacije i počinje da gradi novo gnezdo.

Stršljeni ne koriste ponovo stara gnezda, a to je uglavnom zbog toga što njihova gnezda ne mogu da izdrže intenzivnu kišu, vetar i sneg. Atmosferske prilike ih oštećuju tako da ne mogu da se poprave, pa im ne preostaje ništa drugo nego da izgrade novo.

Matica koristi svoju pljuvačku i sažvakanu drvenu kašu da napravi novo gnezdo, unutar kojeg će proizvesti sledeću generaciju stršljena radilica, koji pritom mogu da preuzmu širenje gnezda. Kada grade gnezda u krošnjama drveća, ona se nalaze najmanje na metar iznad zemlje, ali kako smo rekli, vole i tavane, i nadstrešnice zgrada.

Kakav je oblik gnezda stršljena


 
Gnezda stršljena generalno izgledaju kao velike papirne šišarke okrenute naglavačke, sa jednom okruglom rupom koja služi kao glavni ulaz. Ona u deblima drveća teže je uočiti, ali drveće koje ugošćava njihova gnezda je obično mrtvo ili umire. Matice, takođe, koriste trula stabla da prezime, tako što se zavuku ispod kore radi toplote.

Veličina gnezda je proporcionalna veličini kolonije kojoj pripada, a one obično sadrže od 100 do 800 radilica. Gnezda mogu biti mala poput loptice za tenis, ali i porasti do veličine košarkaške lopte. Zato je bolje da se gnezdo ukloni što pre, dok još ne naraste, jer će to svakako biti daleko jednostavnije.

Opasnosti od uklanjanja gnezda stršljena bez stručnjaka za kontrolu štetočina



 
Bilo da se nalaze duboko u šupljini drveta ili ispod neke nadstrešnice, gnezdo stršljena može biti teško dostupno i veoma opasno. Štaviše, stršljeni su previše zaštitnički nastrojeni prema matici i gnezdu kolonije. Stoga pokušaji uklanjanja gnezda mogu podstaći kolektivni napad kolonije strešljena koji nikome ne bismo preporučili. A njihove žaoke su dovoljno duge i oštre, da mogu da probiju većinu vrsta tkanine, tako da vas obična odeća neće zaštititi od njih.

Ubodi ovih insekata su veoma bolni, a mogu izazvati svrab i otok oko zahvaćenog područja. U ekstremnim slučajevima, ubodi stršljena mogu izazvati alergijsku reakciju koja može rezultirati anafilaktičkim šokom, pa i smrću. A jedan stršljen može da ubode i više puta pre nego što ugine, što mu daje dovoljno mogućnosti da ubode neiskusnu osobu koja pokušava da ukloni gnezdo.

S obzirom na opasnosti, bilo bi bolje da ne pokušavate sami da uklonite gnezdo stršljena. Bolje je pozvati profesionalce, tj. agenciju za dezinsekciju, koja će to uraditi za vas na najbezbedniji način, bez ugrožavanja sebe i ostalih osoba prisutnih na imanju.

Profesionalno uklanjanje gnezda stršljena


 
Stručnjak za štetočine počinje sprovođenjem temeljne inspekcije imanja u nastojanju da identifikuje problematična područja. Zatim pravi plan tretmana prilagođen početnoj analizi. Kada se proceni situacija, stručnjak za štetočine može doneti svoj plan akcije. Ovo obično uključuje kombinaciju praksi integrisanog upravljanja štetočinama na ekološki prihvatljiv način.

Da bi uklonili gnezdo stršljena, stručnjaci imaju posebnu opremu, a prošli su i određenu obuku kako da ga se otarase. Prvo će usisati strešljene iz gnezda, a zatim ukloniti njihov stan sa drveta ili nekog drugog mesta.

Kada je gnezdo uklonjeno, tehničari mogu tretirati okolno područje zamkama ili drugim preprekama, kako bi sprečili stršljene da izgrade novo gnezdo.

I za kraj...


 
Uklanjanje gnezda stršljena može biti opasno i neefikasno kada ga obavlja bilo ko osim tehničara za štetočine, obučenih baš za taj posao. Bez odgovarajućih alata ili znanja, šanse za telesne povrede i ponavljanje problema se znatno povećavaju.

Održavajte svoju bezbednost tako što ćete angažovati stručnjake da uklone gnezdo stršljena sa vašeg imanja, čime ćete se osigurati od najezde ovih ratobornih insekata. Jer jedino tako, ponovo ćete imati svoj mir, bez posledica po sopstveno i zdravlje svojih ukućana.

Izvor: Eko-Kliner







1 коментар:

  1. Najgore što može da se desi je da vam stršljen uđe u kuću. Meni se to jednom desilo, ne možeš da ga oteraš a zuji onako velik, pralizovali smo se od straha. Morali smo da stavimo komarnike da se to opet ne bi desilo. U rano proleće su stalno dolazili i ulazili ispod crepa na krovu, valjda su pravilo gnezdo ili šta već

    ОдговориИзбриши