среда, 27. април 2022.

Šta očekuje privatan avio prevoz u 2022. godini?

 

 

Avio saobraćaj se menja, šta očekuje privatan avio prevoz u 2022, kako da počnemo da živimo normalno, kako da smanjimo rizik od zaražavanja tokom leta? Da li će najam malih letelica postati naša realnost?

U Novu Godinu smo ušli optimistično, veselo i uz nadu da će Covid-19 uskoro biti iza nas. Novi soj Omikron nas je vratio u još uvek prisutnu realnost u kojoj vlada pandemija i ugrožava normalan način putovanja. Iznajmljivanje privatnog aviona je najbolja opcija i budućnost avio transporta u kojem će se komercijalni letovi teže prilagođavati.

Očekuje se da i privatan avio transport dobije nove karakteristike i razvija se i u područjima poput našeg, Balkana, gde će se pravilnom strategijom privući mnogo putnika i otvoriti šanse za putovanje uprkos pandemiji.


Privatan avio prevoz u Srbiji


Najam malih letelica za putovanje u Srbiji još uvek nije konkurentan standardnim letovima, ali se to sve može promeniti u 2022. godini.

Do skoro su privatnim avionima putovale VIP osobe, ali se u svetu taj trend itekako menja. Naime, avio kompanije su napravile ponudu za putnike u nižem cenovnom rangu pa im prodaju karte po dosta povoljnijim cenama tako da svaki let bude popunjen. Na ovaj način let privatnim avionom je dostupniji svima, privatne avio-kompanije imaju više posla, a u situaciji pandemije Covid-19 omogućeno je da ljudi zaista i putuju.

Kod nas se privatan avio prevoz tek razvija, raste broj kompanija koje nude usluge pa se može očekivati da najam privatnih aviona poraste u 2022. i u ostalim godinama pred nama, naročito ako se usluga bude prilagođavala svim putnicima.


Šta očekuje privatne letove u 2022. godini?


Mesta za unapređenje privatnih letova ima i tamo gde je usluga mnogo kompleksnija i biće je u celom svetu, a ne samo u zemljama gde privatni letovi nisu postali uobičajen način transporta.


Širom sveta se očekuje rast broja novih putnika na privatnim letovima


Korona će biti deo naše svakodnevnice i tokom 2022., to nam je svima jasno iako je januar. Već 2 godine avio-transport trpi ogromne gubitke jer su letovi na komercijalnim letovima sanitarno nebezbedni, granice zatvorene, letovi sprečeni.

Privatan let je najbolje rešenje jer se pruža:
 

  • pomeranje datuma polaska,
  • sletanje na manje aerodrome,
  • drugačiji sistem kontrole putnika,
  • drugačiji sistem ukrcavanja putnika,
  • veći zdravstveni standardi na privatnim letovima,


Svaka od ovih opcija je jako važna za one koji će hteti da lete u 2022. Biće mnogo putnika koji bi da idu na zimovanje, letovanje, putuju turistički ili poslovno, pa će to povećati broj prvih putnika na privatnim letovima.

Posle dve godine strogih zabrana više nije ni važno da cena karte bude najpovoljnija, važno je ostvariti putovanje i zato mnogi rado plaćaju cenu najma privatnog aviona koji je u rangu cene prve klase na komercijalnom letu i nastaviće da koriste prednosti ovakvog načina putovanja.


Novi i unapređeni zdravstveni protokoli


Zdravstveni protokoli na privatnim letovima su oduvek bili visoki. Luksuzna unutrašnjost, stručno i ljubazno osoblje su samo jedan deo celokupne ponude koja se bazira na visokim sanitarnim propisima koji su sada viši i biće dodatno unapređeni u ovoj godini. Letelice se detaljno čiste i dezinfikuju, isto važi i za sav pribor koji dotiču putnici.



Novi standardi će doneti da se pooštri testiranje osoblja i obezbeđivanje distance sa svim potencijalnim izvorima zaraze. VIP terminal za ukrcavanje se koristi inače, ali se i ovde dodatno mogu unaprediti efikasnost i distanca tokom čekanja.


Digitalizacija u svrhu bolje organizacije leta


Prijava, rezervacija karte, plaćanje karte, ukrcavanje… su samo neke od tačaka koje će se dodatno unapređivati, digitalizovati, tako da se vrši brže ukrcavanje i sa smanjenim kontaktom sa radnicima na aerodromu.

Ovo će obeležiti 2022. godinu i sigurno ostati deo standardnog poslovanja privatnih avio letova i kada korona bude iza nas.


Ubrzan razvoj ekološki prihvatljivijeg goriva


Ono što se privatnom avio prevozu oduvek zamera jeste mali broj putnika koji se prevozi naspram velikog zagađenja koje avion emituje.

Sada se više nego ikad ulaže u obnovljive izvore energije i letelice koje mogu da prelete veće daljine. Kada se pronađu održiva rešenja komercijalni transport će postati sporedna delatnost u avio letovima.

Tokom protekle dve godine došlo je do ogromnog porasta privatnih letova i tek sad se vidi njihova velika prednost. Čak i kada Covid-19 prođe najam privatnih aviona će ostati rastući trend u avio transportu. Jednostavno, njihove prednosti su nepobitne i svakom putniku donose udobniju i bržu vožnju, let bliže odredištu, čekanje aviona na povratak, brže aerodromske kontrole i što je najvažnije sve prihvatljivije cene privatnog leta.

U vremenu kada pandemija diktira tempo života jedan od načina da živimo normalno je i najam aviona koji donosi slobodno putovanje u ovakvim uslovima. Da li ste vi tokom ove dve godine morali da promenite način putovanja? Šta mislite o najmu aviona i kako vam se čini kao opcija u godinama pred nama?

Pišite nam nakon čitanja ovog teksta, čekamo komentare!

 


Autorski tekst: Srbijaspace.rs


Нема коментара:

Постави коментар