четвртак, 26. мај 2022.

Zaštita od ptica

Ptice su velike štetočine, naročito u gradskim predelima gde svojim izmetom i leglima (gnezdima) prljaju i zagadjuju površine i začepljuju odvode namenjene za odvod kišnice.







Njihov izmet predstavlja veliki problem kako za zgrade i objekte tako i za kulturne spomenike gde u kombinaciji sa vodom nagriza materijal i oštećuje objekte. Osim štete koji izmet nanosi na gradjevisnke objekte ili spomenike takodje je i prenosioc bolesti. Klice u izmetu su u stanju da zaraze domaće životinje i papagaje pa i samog čoveka. Na životinjama ne mora da se vide nikakvi znaci oboljenja a mogu biti prenosioci zaraza. Poznato je da iz ptičjeg izmeta može doći do zaraze salmonellom ili čak tuberkulozom.

Nije nepoznanica da su i prenosioci raznih parazita. Uzimajući u obzir da ptice prave ogromne gomile izmeta gde se ugnezde, treba imati u vidu da se na tim mestima nalazi i ogroman broj parazita kao sto su golubiji krpelji, stenice, buve, grinje … Pored ovih parazita u naše domove se preko ptica mogu još useliti i moljci, buba svabe, vaši i td.

Osim parazita i bolesti ptice takodje mogu biti i jako iritantne jer svojim gugutanjem, smradom i prljanjem izazivaju stres kod ljudi jer čišćenjem se ne postižu dugoročni rezultati i ptice se iznova i iznova vraćaju.

Najčešće ptice koje srećemo u gradskim sredinama i koje nam zadaju probleme su golub, vrabac, vrane itd. Poznata rešenja u borbi protiv ptica, danas bi mogli podeliti na mehaničke i hemijske.

Mehaničke mere zaštite od ptica se ubrajaju svi vidovi barijera koje sprečavaju ptice da fizički dodju ili slete na zaštićeni prostor. Mehaničke zaštite ne štete ni u kakvom pogledu pticama i fizički ih ne ozledjuju.




Iglice za ptice su izrađene od visokokvalitetnog materijala koji je otporan na sve vremenske uslove. Šiljci su napravljeni od nerdjajućeg čelika koji su savitljivi i zatupljeni na vrhu i kao takvi ne povredjuju ptice.

Šiljci se nalaze na postolju od polikarbonantne baze koji kao celina mogu da izdrže temperature i do -40C. Šiljci za golubove, vrabce, vrane i sve druge ptice, mehanički ih sprečavaju da slete na bilo koju površinu na kojoj su montirani. Svoju namenu iglice ili siljci imaju na svim površinama na kojima se ptice zadržavaju ili gnezde. Montaža samih iglica moguća je na površinama kao što su krovovi, tavani, klime, limovi, keramika, zidovi, drvo, staklo i na svim drugim površinama.

Velika prednost iglica za ptice (za golubove i druge ptice), jeste njena laka montaža, efikasnost pri odbijanju ptica od prostora na koji se montiraju i takodje se smatraju humanim jer ne povredjuje ptice. Treba imati u vidu da ovakav vid zaštite od ptica (golubova, vrabaca, vrana, svraka itd.) predstavlja dugoročno ulaganje jer su šiljci za ptice praktično neuništivi od prirodnih uticaja. 


Gel za zaštitu od ptica

Hemijske mere u borbi protiv ovih napasti jesu razne vrste repelenata. Repelenti u svom sastavu imaju materije koje stvaraju osećaj nelagodnosti kod ptica i one kasnije izbegavaju dolazak na takvu površinu.

Gel za zaštitu od ptica predstavlja repelent koji pre svega nije otrovan i nije štetan za ptice već im osim odbojnosti stvara i osećaj neprijatnosti, zbog lepnjenja nogu na tretiranoj površini. Može se koristiti na svim površinama i jako je pogodan za površine koje su na prometnim - vizuelnim mestima, jer ne ostavlja upadljive tragove. Zbog svoje prozirne boje i slabe primećenosti pogodan je za zaštitu od ptica na svim frekventim mestima. Delovanje gela je vremenski ograničeno i u praksi je svedeno na period od 6 mešeci. Spektar delovanja gela je širok i uglavnom ubraja sve ptice sa naših prostora.

Нема коментара:

Постави коментар