петак, 20. мај 2022.

Zaštita od smrdibuba

 Ovi insekti su biljojedi i hrane se uglavnom voćem i povrćem. Kao i većina buba koja se hrani plodovima (kao što su paprika, paradajz, pasulj, breskve itd.) i smrdibube prvo ogule opnu ploda i zatim se hrane sokom unutar ploda. Ovakav način ishrane ostavlja za sobom tragove zbog kojih kasnije plodovi propadaju i zbog toga mogu nastati velike štete dolaskom ovih štetočina.

Izgled ovog insekta podseća na neku vrstu viteškog štita, tako da su debljina i širina ove štetočine gotove iste.  Mogu biti raznih boja i variraju od nekoliko nijansi zelene pa sve do tamno braon boje. Dužina odrasle jedinke može biti od 12 do 17mm i sve odrasle jedinke ove vrste imaju krila i mogu da lete.



Pored ogromne štete koje mogu da naprave u poljoprivredi tokom letnjeg perioda, prve znake najezde primećujemo uglavnom u jesen. U ovom periodu se pojavljuju oko kuća, uglavnom na sunčanoj strani, u pokušaju da pronadju neku pukotinu na zidu. U tim pukotinama one će provesti zimu.

Osim što pronalaze rupe na fasadi i prozorima one se takodje kreću i istražuju nov prostor pa često mogu i da udju u domove i to u velikom broju. Ta najezda je isključivo u potrazi za mestom gde bi prezimele t.j. u potrazi za skloništem.


Zaštita i prevencija


Istraživanja su pokazala da je najbolja zaštita od ovih insekata zapravo fizička zaštita. Imajući u vidu da se ovi insekti hrane biljkama i da su preko leta u polju, to nam ostavlja dovoljno vremena da preventivno zatvorimo sve sitne pukotine na kući. U jesen oni će nagrnuti sa polja u naše domove u potrazi za skloništem u kojem bi mogle da se kriju preko zime. Zbog toga je poželjno sve pukotine oko prozora i vrata zatvoriti kao i sitne pukotine oko roletni i tavanskih prozora. 

Hemijska zaštita ih može samo trenutno suzbiti, ali ne može sprečiti novi nalet ovih insekata.

Oni mogu prezimiti i na otvorenom (u bašti ili dvorištu) ispod kamenja ili sl, pa je baš iz tog razloga poželjno iste ukloniti, i dvorište i okolinu očistiti od krša i smeća. 

Veliki problem može nastati ako se smrdibube usele u napuštene domove ili vikendice. Njih je onda teško istrebiti jer se zavlače u sitne pukotine i tu ostaju preko zime. One se ne hrane i ne razmnožavaju sve do proleća kada izlaze iz pukotina i napadaju prvu biljku na koju slete.


Smrdibube u dvorištu


Na proleće ovi insekti izlaze iz svojih skrovišta i počinju da se hrane. U tom period se hrane svim biljkama koje su im dostupne i na njih polažu jaja (uglavnom sa donje strane lista). Kada se smrdibube izlegu iz jaja, kreće migracija ka većem izvoru hrane. Ove migracije su usmerene ka voćnjacima i raznim drugim biljnim kulturama (pasulj, paprika, paradajz itd.). Često je njihova pojava u malom broju i ne predstavlja opasnost medjutim ako se namnože, štete u poljoprivredi mogu biti ogromne.

Poljoprivrednici su uvideli da je najbolje rešenje u prevenciji i uklanjanju njihovog staništa u kom prezime. Na taj način se uklanjaju njihova prirodna skloništa i sprečava da odrasle jedinke tu provedu zimu i samim tim narednog proleća će se broj ovih štetočina znatno smanjiti.
 

Izvor : https://www.dezinsekcijaderatizacija.rs/blog/Smrdibube-32.html


Нема коментара:

Постави коментар