уторак, 27. септембар 2022.

Deratizacija glodara i pacova

 Kako se rešiti pacova - najefikasniji metod za rešavanje pacova su rodenticidi (otrovi za glodare) i postavljanje odgovarajućih namenskih klopki za pacove. Kombinacijom ovih sredstava za uništavanje pacova (glodara) garantujemo najefikasniju zaštitu od pacova i rešavanje problema uz veoma povoljnu cenu.

 

Uništavanje pacova


 

Karakteristike

Pacovi na našom prostorima (crni i sivi pacov) su pretežno smeđe i mrke boje. Noge i telo su im iste boje za razliku od stomaka koji je svetlije boje. U proseku veličina tela pacova mrkog i sivog pacova iznosi od 15 do 30 santimetara (sivi pacov je znatno veći), dok je rep do 20 santimetara dužine. Pacovi su svaštojedi i u svojoj ishrani koriste sve od leševa do povrća.

Poreklo

Trgovinom i transportom su prenete u sve delove sveta. Najviše im pogoduju topla mesta sa dosta hrane pa se samim tim i zadržavaju u predelima oko ljudi.

Razmonožavanje

Ženka sivog pacova može da ostvari i do osam, devet okota godišnje, imajući to u vidu treba znati da po jednom okotu, u proseku, ženka donese oko 10 do 12 mladih (crni pacov se koti u manjem broju od sivog). Nosi mlade 22 dana I doji ih oko 3 nedelje. U slučaju da majka ugine, ulogu majke će preuzeti najbliža štakorica i odgajiti mlade.


 

Štete

Uzimajući u obzir da im zubi godišnje rastu i do 14 santimetara i da moraju da ih konstantno troše glodanjem, prave ogromnu štetu gde god da se pojave. Pored neizmerne štete koju prouzrokuju konstantnim grickanjem tu je i problem higijene. Poznato je da glodari žive na raznim mestima, izmedju ostalih i u kanalizacijama, smetlištima i dr. ali i da hranu u magacinima zagađuju fecesom i urinom. Zbog svog staništa prenosioci su raznih parazita.

Uništavanje pacova

Deratizacija pacova (na teritoriji Beograd i Srbije) je ozbiljan proces i zbog svoje kompleksnosti treba prepustiti profesionalnim licima.

Glodari zbog svoje kompleksnosti (izbegavaju novu hranu u okruženju, uvek najstariji glodar testira hranu, mogu opstati par dana bez hrane I td.), mogu predstavljati veliki problem ako se ne tretiraju velike infestacije na pravi način.

POZOVITE NAS ZA PROCENU
061/211-6165
011/219-2304

Izvor: EKO-END

Нема коментара:

Постави коментар