недеља, 8. август 2021.

Zašto tende nikada neće izaći iz mode

 

Tende su dragoceno oruđe koje su ljudi koristili od nastanka sveta, da bi se zaštitili od sunca, kiše, visokih temperatura, a u današnje vreme i UV zraka. S obzirom da se izrađuju od različitih materijala, mogu biti privlačne koliko i funkcionalne, zbog čega nikada neće izaći iz mode.


 

Danas one nisu samo nadstrešnice, kao što su nekada bile. Platno od koga se prave je akrilno, tako da propušta vazduh, a štiti od kiše, sunca i UV zračenja. Pritom, izbor dezena i boja je toliki da ćete ih bez problema uklopiti u bilo koji ambijent.

Mogu biti nepokretne i pokretne, koje se pokreću ručno ili uz pomoć cevastog elektromotora i pokreću uz pomoć daljinskog upravljača.

Takođe, mogu imati senzore za sunce i vetar, pa se automatski otvaraju preko prozora i terasa kada sunce sija, ili zatvaraju kad se približava nevreme. Da, i tende danas mogu biti pametne, poput pametnih telefona.

Kako je to bilo nekada


Pre otprilike jedne generacije, kada je klimatizacija postala naširoko rasprostranjena, tende su izgubile jedan deo svoje funkcije, pa samim tim i mode. Ali, kada su 1970-ih godina po Americi počeli da se otvaraju tržni centri, tende su ponovo zaživele, i od tada njihova popularnost ne opada.

Njihov estetski aspekt i evropski šmek, kao i potencijal za dodatni marketing, s obzirom da se mogu brendirati, privukao je pažnju dizajnera komercijalnih zgrada.


 

Džon Tomas iz Silver Springa koji je kao proizvođač tendi posmatrao njihove uspone i padove tridesetak godina, bio je začuđen kada mu je jedan od klijenata zatražio da osmisli tende koje će se koristiti unutar tržnih centara. Bilo je to jednog hladnog februarskog dana 1976. godine, kada po pravilu nije imao nekog posla. “Mislio sam da su ludi, ali ništa nisam radio, pa sam ih ipak napravio i ubrzo su postale trend koji je zaživeo”, rekao je kasnije.

1980-ih godina, u vreme velikog buma u izgradnji, trgovačka organizacija koja uključuje i proizvođače tendi započela je kampanju kako bi uverila arhitekte da treba da integrišu tende u svoj rad. I od tada, tendi ima svuda. Kako na lokalima, tako i na terasama stambenih zgrada, svuda po svetu. Počele se da se izrađuju od najrazličitijih materijala, a tkanina za tende bila je uparivana sa čipkanim rastegljivim panelima i otmenim resicama. Postale su veoma atraktivne i privlačile su pažnju potencijalnih klijenata.

Mada, tende se ne prodaju samo zbog izgleda, naravno. Imaju mnogo praktičnih svojstava, a između ostalog, štede i energiju. Na ovu temu, rađena su istraživanja koja su dokazala da bele platnene tende mogu sniziti unutrašnju temperaturu za 15 stepeni, pa tako smanjiti račune za struju koja se troši za hlađenje u letnjim periodima čak za 10-32%. Naravno, one tamnije privlače više sunca, pa samim tim ne možete računati na manje račune.


A kakve su tende danas

 

Od nekih osam vrsta tkanina koje su danas u svetu dostupne za izrađivanje tendi, najviše se koriste akril obojen rastvorom i poliester laminiran vinilom, koji je vodootporan. Ima sjajnu površinu i otporan je na plamen, tako da se lako čisti, pa se zato preporučuje za predele sa visokim procentom vlage.

Tende su danas u širokoj upotrebi svuda, i firme koje ih rade, poput “Luna cerade” iz Novog Sada, osim njih, rade i suncobrane, letnjikovce, providne folije za terase, zimske prekrivače za bazene i čamce, kao i kamionske cerade, šatore, hale, magacine, itd. Materijala i dezena ima zaista mnogo, pa se lako uklapaju u bilo koji ambijent, u zavisnosti od potrebe klijenata.

Postoji mnogo vrsta koja odgovaraju svačijim potrebama jer tende su neka vrsta skloništa, izrađenog od izdržljive tkanine na čvrstoj, metalnoj osnovi. Mogu se postaviti preko prozora, vrata, terasa, verandi ili paluba.

Osim što pružaju efikasnu zaštitu od sunca i padavina, tende mogu dodati i dekorativan i elegantan stil vašem domu. Dezena ima mnogo, za svačiji ukus, tako da vaša tenda može biti obojena jarkom bojom, sa šarama, prugama, ili prigušenijeg tona. Mogu se savršeno uklopiti u postojeću estetiku vašeg doma ili firme, a možete ih upotrebiti i kao kontrast ili akcenat, pri uređenju. Kako god vam odgovara.


Tende na poslovnim zgradama

 

Kako su se gradovi razvijali i formirali se različiti poslovni kvartovi, trgovci su počeli da koriste komercijalne tende za ukrašavanje i razlikovanje svojih biznisa, ali i za zaštitu svoje delikatne robe od sunca. Kao što smo već rekli, služile su i kao reklama, jer su imena firmi bila štampana na njima. Ali kasnije su se neki od trgovaca pomalo avanturističkog duha prebacili na prugasto platno koje je dodalo malo veselosti i više boja za privlačenje pažnje kupaca.

Što su se stvari više menjale, komercijalne tende postajale su svestranije. Danas su nezaobilazno poslovno oruđe iz više praktičnih i promotivnih razloga. Mogu se koristiti za svaku vrstu i veličinu biznisa, u bilo kojoj industriji jer:

#1. nadograđuju spoljašnji izgled (budući da su veoma dekorativne)

#2. pomažu identifikaciji poslovnog brenda proizvoda ili usluga (znate ono kad neko kaže: “To je ona prodavnica sa lepom zeleno-belom tendom”)

#3. pretvaraju spoljne površine u prodajne, koje doprinose prihodu (poput bašti restorana)

#4. štite vaše klijente dok su na otvorenom (od sunca, vetra, kiše ili snega).


Komercijalne tende su uvek u trendu, a za posao je bitno da su izdržljive, da prate nove dizajnerske trendove i inovacije i da se lako održavaju. Naravno, nisu večne, ali im je rok trajanja izuzetno dug, što zavisi od samog materijala, tako da mogu trajati dugi niz godina.


I na kraju…

 

Kao što vidite, mnogo je razloga za upotrebu tendi kako u okviru svoga doma, tako i u komercijalne svrhe. Izbor materijala, dezena i boja je šarolik, tako da se može desiti da ne možete da se odlučite, jer vam se mnogo njih dopada. Ali, tu na scenu stupa osoblje firme koja ih izrađuje, da vam preporuči najbolju i najpovoljniju varijantu.

U današnje vreme, klima se menja, pa su leta sve vrelija, i dobra tenda znači mnogo. Štiti vas od raznih vremenskih neprilika, ali vam i smanjuje račune za električnu energiju što nije mala stavka u budžetu.

A kako se vama dopadaju današnje tende? Imate li iskustva sa njima ili možda tek razmišljate o ugradnji tende na neki prozor ili balkon? Podelite svoja razmišljanja sa nama u komentarima.

 

Autorski tekst: Jelena Todorović

Izvor: Srbijaspace.rs

Нема коментара:

Постави коментар