среда, 25. август 2021.

Led rasveta - saveti za izbor

 

Kada se bira led rasveta o čemu treba voditi računa?

Mnogo pitanja i sve ih je više, i ne naslućuju se striktno određeni okviri – granice ( pa i ograničenja) progresivne linije u usponu kojom se kreću pitanja, od početnih (i stidljivih) nekoliko do ovih današnjih koje je sve teže grupisati. Šta je to na šta morate obavezno (ili možete, a ne morate striktno – isključivo…) da obratite pažnju pri izboru led rasvete?!

I mnogo toga, i malo toga. Sve zavisi kakvo je i čije je interesovanje zahtevno za pravilan odgovor. Ipak, ovde će se ponuditi odgovori iz brojnih pitanja koja su grupisana kao najčešća, pa i opravdana.

Boja osvetljenja

Izbor boje osvetljenja – svetlosti koju-e nudi-e tehnološka ( i proizvodna) rešenja

  • bela boja: hladno bela i toplo bela (kao osnovna i najčešća)
  • ostale boje, od kojih se najčešće traži i nudi rasveta u takozvanoj RGB varijanti.

 

Radni vek ili vremenski period dužine trajanja eksploatacije

Ovo pitanje za najčešće kupce može biti opredeljujuće u konačnom izboru. Ali, nije zanemarljivo i interesovanje one grupacije korisnika kojima je potrebna i češća zamena zbog raznih potreba (stalno inoviranje prostora koji se osvetljava i koji stalno mora da bude ''IN'', kojima konačna rešenja – varijante jednostavno ne odgovaraju i sl. …). Zato se moraju i jasno postaviti radni zadaci – zahtevi projektantima – arhitektama – dizajnerima sa precizno definisanim određenjima (ili određenjem) ''šta se želi- hoće''?!

Potrošački mentalitet vrlo često pokazuje da nijedno pravilo (pogotovo pravila iz iskustva) nije večno. Naprotiv, promene su česte. Primer: na tržištu se pojavio novi proizvod, lepši od prethodnih, funkcionalan i sl. U ljudima se otvara dilema, da li ili ne promeniti postojeći iako je ispravan, funkcionalan, zadovoljava estetska očekivanja (od ranije, od pre), ali… U odluci za promenu odustaje se i od dugotrajnosti prethodnog i jednostavno – najjednostavnije prevladava želja da se bude u trendu. Bez obzira što ''računica'' ne opravdava promenu i kupovinu izbor novog (lepšeg i …) se neće odložiti.

U mentalitetu onih drugih, koji nisu podložni želji- prohtevu da se promena zbog promene (iz estetskih opredeljenja) mora desiti, kod njih veoma značajnu karakteristiku (najčešće i opredeljujuću) upravo čini dug- duži- najduži radni vek urednog režima eksploatacije.

Upravo uz ovu karakteristiku – obeležje neodvojivo (''ruku pod ruku'') idu prava na garanciju (ili garantna prava) i pojednostavljeno rečeno smatra se da je duži vek trajanja osnovna podloga za veću sigurnost u deklarativna prava na garanciju.

Na polju dužine radnog veka i sigurnijeg prava na garanciju, već duže vreme, skoro od same pojave led rasvete, traje ''zdravo'' takmičenje među poznatim i priznatim proizvođačima i njihovoj sve boljoj i uspešnijoj konkurenciji, bez obzira što je često formula za što jeftinijom cenom proizvodnje motiv ispred ostalih!

Jačina svetla

Jačina svetla -svetlosti i ostalo, odnosno ostale karakteristike led rasvete od uticaja na opredeljujući izbor kupca – potrošača – interesenta je pitanje na koje se veoma često traži odgovor.

Svojim kvalitetom, dužim radnim vekom većim izborom boja led rasveta je upravo učinila (i čini sa velikom sigurnošću da je uspeh zagarantovan) taj veliki iskorak na početku 21. veka u ostvarenju stalne čovekove želje da veštačka svetlost bude sve bolja i sve jača u svemu što to podrazumeva (ne samo u bukvalnom prevodu jačina= snaga).

Ostvarenje takvog cilja, realizacija takve zamisli traži više učesnika, a led rasveta će sigurno pružiti maksimum očekivanja.

Zato se smatra najkorisnijim savet da se pre konačnog izbora treba (a, moglo bi se čak reći i mora se) sačiniti – osmisliti neophodan plan rasvete. Njega opredeljuje veliki broj uticajnih faktora, a to su pored ostalih:

-da li želite da nešto osvetlite, ili

-želite samo da neke delove nečega diskretno naglasite (njegovu fasadu, samo neke delove reljefa fasade itd.), ili

- se želi takva led rasveta – takav tip – model koji će naglasiti – osvetliti ono što se želi tačkastim, linijskim ili samo nekim površinskim efektima i sl.,

-ugao i pravac dolaska prirodne – dnevne svetlosti na čemu se mora posebno obratiti pažnja pogotovo za određenje prostorije koje će u tom delu dana (ili drugom takođe zavisno utiče-u) biti korišćene,

-gde će se montirati – instalirati, spolja ili unutra, kao i dilema – pitanje kako će biti korištena (na primer: da li će se prelaziti preko nje, ili će biti posebno izolovana, ili… pa mnogo pitanja i opet bi ostalo ili…ili…)

-i mnogobrojni drugi uticajni faktori,

Zato i zbog svega ovoga neophodan je plan rasvete da bi u konačnom izabrana rasvetna tela led tehnologije pružila maksimum zadovoljstva da se u tom i takvom prostoru može osećati lepše, prijatnije, komfornije…

Led rasvetu kupujte u firmama koje se bave isključivo rasvetom

Mišljenje, saveti, konsultacije i usluge dizajnera i arhitekata su neophodne u izradi plana. Osim njih, autonomiju odlučivanja, sa ovakvom vrstom tehnologije u rasveti, mogu sebi priuštiti i stručnjaci iz sveta elektronike, elektro-tehnike i ljudi sa posebnim veštinama i znanjem u ovoj oblasti. Odlučite se za kupovinu led rasvete u firmama specijalizovanim za ovu oblast jer osim saveta kod njih dobijate i kvalitetan proizvod sa garancijom.

Izvor: Xenonlight.rs

Нема коментара:

Постави коментар