уторак, 29. март 2022.

Krevetne stenice

 

Stenice su mali, krilati insekti smeđe boje koji pripadaju redu riličara. Telo im je pokriveno dlačicama. Na glavi se nalaze ispupčene i dobro razvijene oči, kao i antene. Usni aparat je prilagođen za bodenje i sisanje pomoću rilice. Odrasle stenice imaju pljosnato telo veličine semena jabuke. Nakon hranjenja telo se uveća pet do šest puta i dobija tamnocrvenu boju.

Stenice ne mogu da lete, ali se veoma brzo kreću po podovima, zidovima i plafonima. Ženka polaže i do 5 jaja dnevno, veličine zrna prašine. Nakon 5 do 22 dana iz jaja se izležu larve, male kućne stenice, koje posle petog presvlačenja polno sazrevaju. Pod povoljnim uslovima mogu imati tri ili više generacija godišnje. 


Gde se kriju stenice?


Stenice mogu ući u vaš dom neprimetno i lako preko prtljaga, putnih torbi, odeće,  polovnih kreveta i drugih predmeta. Njihov tanani oblik tela im omogućava da se uvuku u sićušne pukotine i procepe debljine kreditne kartice. Stenice nemaju gnezda kao mravi ili pčele, ali obično se nalaze u grupama na skrivenim mestima. Obično se kriju u dušecima, drvenim krevetima, uzglavljima, ramovima kreveta i slika, lajsnama od parketa. Uglavnom se kreću u krugu od tri do šest metara od kreveta i prostora za sedenje. Zavlače se u najmanje pore nameštaja odakle lako dolaze do svog izvora hrane. 

Vremenom mogu preći iz spavaće sobe u pukotine ili druga zaštićena mesta. Takođe se mogu proširiti u susedne sobe ili stanove. Pojava stenica nije uvek posledica nehigijene, mogu se naći kako u besprekorno čistim objektima tako i u prljavim. Svakako da uredno održavanje soba može pomoći u smanjenju broja lokacija na kojima se one mogu sakriti.



Kada stenice ujedaju?


Stenice danju miruju zbog čega ih je veoma teško pronaći, a aktivne su noću kada nema svetla i vibracija. Tada izlaze iz svojih skrovišta, kreću u napad i usnim aparatom za bodenje sisaju krv domaćina. Hrane se od tri do deset minuta dok ne prikupe toliko krvi da budu mirne danima, a zatim se neprimetno povlače. Zanimljivo je da ih privlači izdahnuti ugljen dioksid. Sposobne su da registruju razliku između količine ugljen dioksida koju osoba ispušta u toku sna ili u budnom stanju.

Stenice ujedaju one delove tela koji su otkriveni tokom spavanja (lice, vrat, ruke). One ubrizgavaju antikoagulant koji sprečava zgrušavanje krvi, ali i sastojak koji izaziva utrnuće kako bi ubod bio bezbolan. Na mestu uboda čovek oseća neprijatan svrab. Mogu da prenesu zarazne bolesti jer dolaze direktno u kontakt sa krvlju. Prouzrokuju brojne zdravstvene probleme, osip na koži, alergijske reakcije i psihološke simptome.

Stenice su veoma otporne. Bez hrane mogu da izdrže i pola godine, a na temperaturama nižim od 15 C miruju. Mogu da hiberniraju do dve godine. Može se reći da su postale veoma značajne štetočine 21. veka pošto su uglavnom rasprostranjene u urbanim sredinama. One su našle nove načine da se veoma brzo i efikasno umnožavaju.


Znaci infestacije stenicama


Stenice je veoma teško otkriti. Neki od pokazatelja njihovog prisustva u kući mogu biti: 

  • Karakteristične promene na koži
  • Male krvave fleke na posteljini i jastučnicama
  • Crne mrlje na dušeku i ispod njega koje predstavljaju izmet stenica
  • Ostaci njihove kože koja ostaje nakon što one istrunu
  • Ustajali, neprijatan miris koji prouzrokuju žlezde koje se kod odraslih stenica nalaze na grudnom regionu.
     

Uništavanje stenica


Zahvaljujući upotrebi pesticida stenice su u mnogim zemljama nestale. Međutim, poslednjih decenija njihov broj se povećao zbog sve većih migracija ljudi. 

Uništavanje stenica je složen proces i započinje čišćenjem mesta na kojima one žive. 

Čišćenje zaraženih područja će biti korisno u kontrolisanju stenica, ali njihovo istrebljenje obično zahteva stručan hemijski tretman - dezinsekcija protiv stenica.

Ako pronađete znake infestacije stenicama, najbolje je u najkraćem mogućem roku kontaktirati stručno osoblje firme Eko End, kako biste ih uništili i sprečili da se ponovo pojave. 

Pogledajte bonus video

 

Izvor: Eko End

1 коментар:

  1. Protiv stenica najbitnija je preventiva, a najbiolaj preventiva je redovno čišćenje i dubinsko pranje nameštaja i tepija. Ako dođe do prskanja insekticidima treb paziti da budu ekološki prihvatljiva i bezbedna za ljude i životinje

    ОдговориИзбриши