петак, 3. јун 2022.

Kako odabrati materijal za staze za vaše dvorište ili vrt?

 

Imati dvorište, vrt ili baštu je sve više privilegija. Ipak, nije svejedno kako ga uredimo i koje materijale za njegovo uređenje koristimo. Krenimo redom.


Zašto su betonske staze sve češće u pretragama na Google?


Možda je jedan od razloga sve veći broj kupaca kuća i vikendica. Korona ili Covid-19, rat u Ukrajini, ili stari razlozi kao što su bežanje od gradske buke i gužve. Razloga sve više da kuće i vikendice postanu sve traženije kod kupaca i agencija za nekretnine.

A oni koji kupuju kuće vole da i dvorište bude lepo. Imaju podosta hedonizma u sebi i ne zadovoljavaju se prosekom. Najčešće hoće nešto drugačije, trajnije a tu na scenu stupaju najrazličitije varijante behaton dekorativnih ploča. 

Jer vlasnici se više ne zadovoljavaju skupim baštenskim garniturama, ekskluzivnim biljkama kojima impresioniraju svoje goste već žele i da nekako skladno povežu prostor u svom dvorištu ili bašti. 

Bez staza dvorišni prostori ili vrtovi ostaju nekako nedorečeni. Nedovršeni i razjedinjeni. Staze su tu da ih povežu, ali i pre svega olakšaju pristup pogotovo kada je loše vreme ili ako je potrebno lakše prići nekim pomoćnim objektima, primerice kada je kišovito vreme i kada sve oblatnjavi. Betonska galanterija za popločavanje se u ovakvim slučajevima nameće kao odlična solucija. 

Probajte. Ukusno postavljene staze mogu da vam podignu raspoloženje i učine boravak u dvorištu ili bašti prijatnijim.  


Kako pronaći letnjikovac?


A za one čija površina dvorišta se ne meri kvadratima već većim jedinicama, nekada su staze pravi turistički vodič kako pronaći svoj ušuškani letnjikovac i onda pod krošnjama modernih tendi uživate u mirisama i zvucima prirode i svojih najbližih.


Formalne ili kreativne staze


Sve je na vama. U zavisnosti kako se vi osećate, šta volite i šta vas ispunjava i sa kolikim budžetom raspolažete. Jer enterijer i eksterijer prati vas i vaše osobine. Ili bi bar tako trebalo da bude po teoriji. Dobra strana medalje je što za svakog ima prilično veliki izbor rešenja za postavljanje staza. 

Od behaton ploča do najrazličitijih mozaika. Lampiona poređanih pored staze koji noću mogu da učine prostor više nego romantičnim. Ako se setite i nekog filma na ovu temu razumećete o čemu pišemo.
Ili, ako su vam dosadila dvorišta kod kojih je gledanje kako rade neki automatizovani zalivni sistemi onda su dekorativne staze odlično unapređenje ili po naški upgrade.


Jednostavna staza sa šljunkom ili dekorativne betonske ploče?


Sve ima svoje. Pogledajte rešenja kod drugih na Internetu. Pokušajte da se umetnete u taj prostor, ili vidite i jedna i druga rešenja. Tako ćete lakše spoznati šta vama prija ili šta je vama praktičnije. Da li pravi uglovi, krute linije ili neke meandrirane zaobljene linije. Da li šira ili uža staza. Koliko će biti frekventna staza, da li će uklopiti u okolinu i već se skupi više faktora koji mogu da utiču na izbor.
Ako je veća površina onda neka klupica za kratak predah mora naći svoje mesto. 


 


Naravno, kada uđete u takve investicije angažujte profesionalce za betonsku dekorativnu galanteriju, jer vredi čuti i njihova iskustva. 

O čemu treba voditi računa prilikom odabira materijala za staze?

Kod nas je cena uvek jedna do ključnih faktora. Ako ste prebrodili ovaj faktor, onda pružite mašti na volju pa plutajte i lutajte. Još neke faktore treba imati u vidu a to su sigurnost i jednostavnost i cena održavanja. 


Staze od prirodnog kamena


Staze ukrašene prirodnim kamenom uvek izgledaju spektakularnije, originalnije i lepše uklopljene u okruženje. Glavne prednosti prirodnih materijala su jednostavnost ugradnje, otpornost na atmosferske uticaje i dug period eksploatacije. Kao glavni nedostatak je možda veća cena. Prirodni kamen se smatra materijalom za elitu, odnosno one koji su platežniji. To nije bez razloga jer njegov kvalitet u potpunosti opravdava investiciju a uklapa se i u moderne ekološke trendove. 


Drvene staze


Ako baš želite biti u skladu sa prirodom i drugačiji, možda su drvene staze pravo rešenje za vas. One će uvek igledati drugačije i zanimljivije. Materijali za drvene staze mogu različiti, od ploča, dasaka a sve češće se koristi rezana drvena građa. Šta diktira vrstu ovih materijala? Cena i dugovečnost odnosno koliko dugo planirate da koristite ovakve staze. Konkretno, hrast će trajati oko desetak godina, a bor na primer, neće izgubiti svoja svojstva više od 8 godina. Šampion u ovoj oblasti je ariš koji može trajati i više decenija.

 

Umesto zaključka


U današnjem svetu ništa nije svejedno. Ko ima dvorište, vrt ili baštu sigurno dobar deo vremena provodi tamo. Kako da oplemenite prostore, učini ih dostupnijim, lepšim, atraktivnijim, ovaj tekst je pokušao da ponudi neke odgovore. Da li je to kamen, drvo, beton ili nešto drugo odlučite sami. Nadamo se da smo vam ukazali na neke smernice po tom pitanju. Pišite nam vaša iskustva.


Slike: pexels.com

Izvor: Firme iz Srbije


1 коментар:

  1. Kada se razmišlja o priordnom kamenu, onda pogledati punudu lomljenog kamena Lomljeni prirodni kamen je odličan za staze, i jeftiniji je od obradjenog.

    ОдговориИзбриши