среда, 25. октобар 2023.

7 najboljih evropskih gradova za jesenja vikend putovanja avionom

 

Da li ste spremni za neka fantastična putovanja po Evropi? Očekuju vas kulturna dešavanja, fantastična hrana, pogledi kao iz bajke i još mnogo toga. Pripremili smo za vas 7 najboljih evropskih gradova za jesenja vikend putovanja avionom, i jedva čekamo da vam ih predstavimo. Zato, ne gubimo vreme, i krenimo odmah…

#1. Amsterdam, Holandija

Amsterdam je svetski poznat grad u Holandiji, slikovite, klasične arhitekture, svetlucavih kanala i opuštenih četvrti po kojima je najzanimljivije kretati se biciklom ili pešice. Pored te srdačne strane, Amsterdam je takođe veoma živ grad sa fantastičnim noćnim životom, i živopisnom kulturom. Te dve strane Amsterdama čine da se putnici zauvek zaljube u njega.

A ako ne volite hodanje, ni biciklizam, možete se kretati tramvajem ili autobusom. Vikend koji ćete provesti istražujući grad i zureći kao dete u njegove prelepe kućice od medenjaka, dok grickate strupvafele, biće zaista uzbudljiv. Dan možete završiti uz odličnu zabavu, hranu i piće u najrazličitijim restoranima.

Šta posetiti: Van Gogov Muzej koji sadrži autentična dela ovog umetnika, Stedelijk Muzej za još malo umetnosti, Albert Coup Market zbog sveže i pristupačne hrane, i Kuću Ane Frank zarad istorije. Za jedan vikend, to je više nego dovoljno.

#2. Brisel, Belgija


 

Ako ste gurman, i volite da probate nova i ukusna jela tokom vikend putovanja, razmislite o Briselu. Ova belgijska prestonica dom je omiljenih svetskih delicija, kao što su belgijske vafle i razne vrste čokolade. Brisel je, takođe, poznat i po svojoj kulturi ispijanja piva, a osim hrane i pića, Brisel ima da ponudi još mnogo atrakcija.

Brisel je živahan evropski grad sa zgradama u gotičkom stilu, cvetnim baštama i umetničkim gradskim trgovima. Grad je središte kreativnih umetnosti, od slikarstva, preko muzike, do žestokih uličnih performansa, koje možete videti na centralnom trgu.

Šta posetiti: Gradski Trg Gran Palace sa istorijskom arhitekturom, mestima za šetnju i restoranima sa sjajnom hranom, park Cinquantenaire sa trijumfalnom kapijom i Mont des Arts, sa prelepim vrtovima.

#3. Dablin, Irska

Ako tražite grad sa bogatom kulturom, definitivno morate posetiti Dablin. Ovaj glavni grad Irske je dom poznatih umetnika, kao što je bio pesnik Oskar Vajld. Priznat je od strane UNESCO-a kao “Grad književnosti”, što odražava nasleđe Vajlda i drugih velikih irskih pisaca.

Sam Dablin je živopisan i živahan grad. Kultura, noćni život i istorija lepo sarađuju u njemu. Primer možete videti u Temple Bar Area, kompleksu pabova i umetničkih prostora, u kojima možete slušati irsku narodnu muziku u modernim aranžmanima, uz kriglu piva.

Šta posetiti: Temple Bar Area zbog umetnosti i noćnog života, Guinness House Store ako ste pivopija i želite da probate ovo poznato pivo “na izvoru”, kao i Trinity College i Dablinski dvorac ukoliko volite istoriju.

#4. Lisabon, Portugal


 

Lisabon ima najbolje od oba sveta: očaravajuću prirodu i neverovatan grad. Prestonica Portugala nalazi se između niza bujnih brda i visokih stena, na obalama blistave reke Tagus. Prirodne znamenitosti i prelep grad, čine Lisabon odličnim izborom za vikend putovanje.

Ako ste ljubitelj istorije, Lisabon je najstariji glavni grad u Evorpi, tako da možete očekivati zaista burnu istoriju grada. Ima mnogo zgrada u srednjovekovnom stilu, kao i veličanstvenih crkava iz istog perioda. Istorijska obeležja nalaze se širom grada, kao što su Praca do Commercio i manastir Jeronimos, koji je legat velikog putnika Vaska da Gama.

Šta posetiti: Praca do Commercio za razgledanje istorijskih znamenitosti, zamak Sal Jorge sa zadivljujućom palatom i sjajnim panoramskim pogledom, trg Rossio zbog lokalne kulture, kao i Spomenik otkrića za istorijske izlete i pogled na reku.

#5. Prag, Češka Republika

Ako ste čuli ljude kako govore da je Prag mesto kao iz bajke, sada ćete imati prilike da se i sami uverite u to. Prag ima niz zgrada u srednjovekovnom stilu, visokih zamkova i prelepih, kaldrmisanih ulica. To je mesto na kome se susreću Zapadna i Istočna Evropa, stvarajući očaravajuću scenu i kulturu.

Oslobodite se stresa dok se uklapate u atmosferu Praga. Ovaj stari grad će vas zadiviti svojom prelepom arhitekturom, crkvama i palatama. A osim ove zadivljujuće scene, Prag nudi i veoma zanimljiv kulturni život i zabavu. I Prag je savršeno mesto za ljubitelje piva.

Šta posetiti: Praški zamak sa očaravajućim pogledom kao putovanje u istoriju, Starogradski trg za prelepim vidikovcima, biblioteku Klementium koja se smatra najlepšom na svetu, i Tinsku crkvu za razgledanje.

#6. Sevilja, Španija


 

Uživajte na suncu uz zvuke flamenka u Sevilji. Ovaj grad u južnom delu Španije mnogi vide kao jednu od najboljih turističkih destinacija na svetu. Dom je tri UNESCO-ve svetske baštine, izuzetne španske kulture, srednjovekovne arhitekture i fantastične kuhinje.

Sevilja je savršena za vikend putovanje jer je prilično mala, i obično ima sunčano vreme. Možete je istražiti pešice, ili biciklom. Postoji nekoliko mesta koja bi trebalo da posetite kao što je Plaza de España i prelepa kraljevska palata Alcazar. Njena fenomenalna klasična arhitektura, svetle boje i privlačni detalji ostaviće vas bez daha. Možda nećete moći da prestanete da fotografišete, jer je Sevilja zaista neverovatna.

Šta posetiti: La Setas de Sevilla – modernu stranu ovog grada, Plaza de España – veličanstveni gradski trg na kome možete slušati flamenko, i kraljevsku palatu Alcazar, koja je na UNESCO-voj listi svetske baštine.

#7. Venecija, Italija

Venecija je još jedno mesto koje je na UNESCO-voj listi svetske baštine. Njene briljantno građene zgrade, umetničko nasleđe i moćni kanali su razlozi ovakvog statusa. A pored toga, njena opuštena i romantična atmosfera čini je savršenim mestom za opuštajući vikend odmor.

Venecija ima mnogo toga da ponudi, poput prelepe bazilike Svetog Marka, šarenih gondola, prelepih mostova i gotičkih rađevina koje će vas zadiviti. Možete ploviti kanalima, ili prošetati gradom, kako biste je istražili. I, obezbedite dovoljno memorije u telefonu, jer je Venecija izuzetno fotogenična.

Šta posetiti: Baziliku Svetog Marka zbog putovanja u istoriju i zadivljujućeg pogleda na stogodišnju katedralu, Piazza San Marco za opuštajuće šetnje i Muzej Palata Doges, a bilo bi lepo i da se provozate gondolom.

I za kraj…


Jesenja vikend-putovanja po Evropi su sasvim posebna. Gradovi blistaju u hiljadu boja, mnogo je kulturnih dešavanja, kao i Božićnih sajmova i bazara, koji počinju već u novembru. Predlažemo vam da na ovakvo putovanje krenete avionom, jer ćete biti još opušteniji.

A da biste na aerodrom stigli svojim tempom, bez opterećivanja bilo koga da vas tamo odveze, ili plaćanja preskupog taksija, predlažemo vam da se dovezete sami, a svoj automobil poverite R Parkingu na čuvanje. Nalazimo se na samo dva minuta od glavnog terminala aerodroma Nikola Tesla, tako da ćete bez žurbe stići na svoj let. Za informacije o cenama možete posetiti naš sajt, a za sva ostala pitanja, stojimo vam na raspolaganju.

Srećan put i lep provod želi vam R Parking!

Fotografije: Unsplash.com

Izvor: R Parking

Нема коментара:

Постави коментар