субота, 29. мај 2021.

Bežično upravljanje rasvetom

 

U skladu sa trendovima na svim poljima elektronike sve više se javlja  potreba za digitalnim daljinskim (bežičnim) upravljanjem rasvete. Najčešća je potreba za kontrolisanjem rasvete koja radi na niskim naponima 12V/24V (poput LED traka, LED sijalica), ali neretko i na 220V(gotovi proizvodi, LED lampe i plafonjere).

Kontroleri uglavnom sadrže dva dela : kontrolnu (upravljačku) jedinicu i daljinski upravljač. Kontrolna jedinica se najčešće “krije” u plafonu dok pomoću daljinskog upravljača jednostavno upravljate rasvetnim telima. Komunikacija izmedju daljinskog i same kontrole se vrši na nekoliko načina :

  • RF (radio frekvencija)
  • IR (infracrveno svetlo)
  • Wi-fi/Bluetooth


Kontrole se mogu deliti prema tome koju vrstu rasvete kontrolišu. U zavisnosti od toga možemo ih svrstati u dve osnovne grupe

*monohromatske (jednobojne)

*RGB (proizvodi koji imaju mogućnost menjanja boja)

Noviji modeli na tržištu koji su od skora postali dostupni i u našoj zemlji, nose sa sobom pregršt novih opcija, kao što je opcija da jednim daljinskim upravljačem upravljate sa više različitih zona, što u konkretnom slučaju olakšava posao i samom instalateru, a i krajnjem korisniku. Umesto gomile kablova i daljinskih upravljača, imaćete samo jedan sa kojim, uz pomoć sinhronizacije, možete upravljati različitim pozicijama koje su uparene sa njim.


Bezicno upravljanje rasvetom
 

Moramo spomenuti i novi model daljinskog upravljača 2801E koji ima opciju da uz pomoć jednog prijemnika upravlja sa više različitih zona istovremeno ili odvojeno a od skora se nalazi i u našem asortimanu. Zato ukoliko imate bilo kakvo pitanje, nedoumicu ili problem budite slobodni da nas kontaktirate jer naš stručan tim vam uvek stoji na raspolaganju.

Izvor : http://www.xenonlight.rs/blog/bezicno-upravljanje-rasvetom.html

1 коментар: